Huawei planira uzdići hlađenje pametnih telefona na potpuno novu razinu

Huaweijev tim za istraživanje i razvoj u suradnji s nobelovcem razvio novi patent vezan uz grafen

U prvoj polovici godine Huawei Consumer Business Grupa sklopila je suradnju sa Sveučilištem u Cambridgeu oko patenta namijenjenog poboljšanju toplinske vodljivosti koji uključuje grafen. Upravo su grafenski film i tehnologija namijenjena hlađenju uređaja, koja je temeljena na rasipanju topline, implementirane u Mate 20 X pametni telefon koji je predstavljen na službenom eventu u Londonu u sklopu Mate 20 serije.

Sudeći po patentnim dokumentima, Huawei je razvio funkcionalni grafen i omogućio njegovu primjenu u mobilnim uređajima. Nova tehnologija mogla bi uzdići hlađenje pametnih telefona na potpuno novu razinu. Iz poslovnog svijeta dolaze informacije kako nije ni čudo da je Huawei uspio ostvariti ovakav pothvat budući da je kompanija oformila svojevrsni dream team za razvoj grafenske tehnologije.

Sam grafen kao materijal ima brojne prednosti, a jedna od njih je netopljivost u vodi ili sličnim organskim otapalima. Kako bi se iskoristio pun potencijal ovog materijala, potrebno ga je funkcionalizirati. Po dostupnim patentnim dokumentima vidljivo je kako je funkcionalni grafen u stanju razriješiti uska grla koja nastaju pri termalnoj vodljivosti unutar materijala, a pritom poboljšavajući toplinsku vodljivost za 50%. Dodatno, prilikom iskorištavanja visoke toplinske vodljivosti grafenskih nanomaterijala, moguće je izbjeći probleme uzrokovane provodljivošću i teorijskim specifičnostima određenih materijala. Također, materijal je moguće masovno proizvoditi pomoću postojeće opreme i tehnologije na ekološki osviješten, ali i jeftiniji način. Ovo je pokazatelj kako će tehnologija imati široku primjenu te kako je ispred nje svijetla budućnost.

Grafen je nanomaterijal s visokom toplinskom i električnom vodljivošću, a radi se o novoj vrsti tehnologije koja je zasnovana na ugljiku, koji se intenzivno proučava kako bi se implementirala u tehnološki svijet. Krasi ga i visok SSA (specific surface area) te se često spominje kao „kralj novih materijala“. No, postoje brojne prepreke koje je potrebno savladati za uspješnu primjenu materijala. Primjerice, vodljivost može prouzročiti kratki spoj, a velike površine materijala mogu prouzročiti nejednaku raspršenost. Huawei u grafenu vidi budućnost te su se odlučili na velika ulaganja u razvoj ovog materijala. Izumitelj patenta, profesor Andrea Ferrari s Cambridgea, također je predsjednik Izvršnog odbora EU Graphene Flagship. Dodatno, profesor Sir Kostya Novoselov sa Sveučilišta u Manchesteru još je jedan ključni član Huaweijevog R&D tima. Novoselov je osvajač Nobelove nagrade za fiziku iz 2010. godine, a nagrađen je za svoja postignuća na području grafenske tehnologije.

Osim razvoja tehnologije, masovna proizvodnja ovog novog materijala jedno je od glavnih pitanja koja muče proizvođače.

O Huaweiju

Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja, njima se koristi trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u 2017. godini tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Huawei ima 16 istraživačkih razvojnih centara (R&D) smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini. Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice Huaweija čiji su fokus pametni telefoni, računala i tableti, nosivi pametni uređaji, usluge ”u oblaku” (cloud) i sl. Globalna mreža Huaweija izgrađena je na 20 godina ekspertize u telekom sektoru, a posvećena je pružanju najnovijih tehnoloških iskoraka potrošačima diljem svijeta. ”Omogućavamo izgradnju bolje povezanog svijeta”, krilatica je koju svakodnevno ostvaruje i živi Huawei Business Consumer Group.

Za više informacija posjetite Huawei stranicu za korisnike, Facebook stranicu Huawei Mobile Hrvatska, FB Huawei Showcase aplikaciju, Huawei Mobile Hrvatska Instagram, Huawei Mobile Hrvatska You Tube kanal te Huawei Mobile Hrvatska Twitter.

(Marina Jurjević)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*