Marin Drabić dobitnik rektorove nagrade na polju umjetne inteligencije

Dana 6.7.2018. godine stiglo je još jedno priznanje kvaliteti našeg rada u udruzi. Marin Drabić, član udruga, primio je rektorovu nagradu za rad na polju umjetne inteligencije, s naglaskom na duboko učenje.

Marin Drabić (dobitnik rektorove nagrade) i Dejan Drabić, mag. inf. (predsjednik udruge MIS)

Što je to umjetna inteligencija?
Umjetna inteligencija (Artificial Intelligence – AI) jedan je od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice. Kombinacijom jeftine procesorske snage, ogromnih količina podataka i novih tehnika strojnog učenja, IT stručnjaci razvijaju algoritme koji samostalno uče i nadograđuju se. Imaju sposobnost samoučenja, pa su tako znatno uspješniji od čovjeka. Značaj ove tehnologije na razvoj industrije je ogroman te se umjetna inteligencija počela primjenjivati gotovo u svim granama gospodarstva, ali i šire.
Marinov tim sastojao se od 4 studenta s FERa i 4 studentice sa Stomatološkog fakulteta. FERovci su izradili više modela za procjenu zubnog statusa korištenjem modela dubokog učenja, dok su im kolegice pomagale u pribavljanju i pripremi materijala (snimaka zubiju…). Duboko učenje je grana strojnog učenja koji je dio umjetne inteligencije baziranoj na umjetnim neuronskim mrežama.

Marin Drabić (u sredini) i njegov tim

Pojednostavljeno, FERovci su napravili softverske modele koji su samoučenjem, a temeljem rendgenskih snimaka zubiju, samostalno donose odluke o starosti zubiju, spolu i ostalim identifikacijama.

Primjer modela umjetne neuronske mreže za klasifikaciju boja

Konkretno, Marinov zadatak je bio razvoj softverskog modela koji samoučenjem predviđa starost osobe. Razvio je model konvolucijske neuronske mreže (CNN) za rješavanje regresijskog problema predviđanja starosti osobe u danima, a temeljem rendgenskih slika zubiju (ortopana).

Softverski model razvjen je u Python-u korištenjem TensorFlow-a, Google-ove tehnologije za umjetnu inteligenciju, kao i Keras-a, dodatnog API-a za umjetne neurnoske mreže.

Naši članovi jedni su od najuspješnijih studenata najjačih informatičkih fakulteta u državi, kao što su FER, FOI i PMF. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da u djece i mladeži razvijamo izvrsnost na polju informacijsko-komunikacijskih tehnologija čime izravno doprinosimo stvaranju vrhunskog IT kadra koji će biti motor razvoja boljeg i modernijeg gospodarstva neophodnog za stvaranje društvenog boljitka.

Neizmjerno smo ponosni na uspjehe svih naših članova koje s pravom ističemo!!!

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*