Međimurje Press
IT

Nagrađivani fotograf Goran Jović otkriva kako se priprema za avanturistička putovanja

Ljudi vole gledati emisije o preživljavanju u divljini zato jer prikazuju običnog čovjeka, prepuštenog samog sebi i svojim instinktima za preživljavanje, dok iz svog udobnog naslonjača bezbrižno gledaju u TV ekran. No, ono što mnogi možda i ne znaju, jest to da se iza kamera nalazi cijena snimateljska i medicinska ekipa, a lokacije snimanja su poznate turističke, najčešće naseljene lokacije. Međutim, postoje i pravi avanturisti, koji uistinu odlaze na mjesta koja gotovo nitko ne posjećuje, a jedan od njih je i naš svjetski poznati fotograf, Goran Jović. Rodom iz Imotskog, ljubav prema putovanju i fotografiji, već ga više od deset godina vodi po cijelome svijetu, a prilikom posjete Belizeu, malene države u Centralnoj Americi, upoznao je svoju suprugu Dianu, inače rodom iz Brazila, te sada zajedno i sretno žive u Gornjim Vinjanima.

Posjetivši svaki kontinent, Goran uvijek sa sobom nosi mobitele s vrhunskim mobilnim kamerama jer, kako kaže, stanu mu u džep, a naspram osjetno težeg DSLR fotoaparata, teže tek 200-injak grama. Srećom, razvoj tehnologije dozvolio je proizvođačima pametnih telefona stvaranje vrlo kvalitetnih mobilnih kamera, u kombinaciji s vrhunskim softverskim značajkama. Kada govorimo o vrhunskim mobilnim kamerama, jedan pametan telefon daleko se ističe od konkurencije, a to je Huawei Mate 50 Pro, koji prema prestižnom DxOMark testiranju mobilnih kamera, uvjerljivo drži prvo mjesto na ljestvici po kvaliteti i performansama. Stoga ne čudi da se Mate 50 Pro našao baš u rukama Gorana, koji početkom 2023. godine putuje u Norvešku. Kada pričamo o „Goranovoj“ vrsti putovanja, treba puno više vremena za pripremu i osmišljavanje cijelog puta, a u tome mu najbolje pomaže Huawei Mate 50 Pro pametni telefon.

Planovi za moje pothvate započinju mjesecima prije samog putovanja. Puno je tu stvari koje treba unaprijed obaviti, od osnovnih stvari poput šatora, vreće za spavanje i robe pa sve do rezervacije avionske karte, smještaja i kontaktiranja lokalnih šumskih službi i planinarskih društva. Najvažnije je da prvo istražim teren i unaprijed si posložim plan gdje ću koje večeri prenoćiti te se nadati da će me vrijeme pomaziti. Za sve ostalo tu je Mate 50 Pro na kojeg se oslanjam od 0 do 24. Primjerice, Freemeteo aplikacija iz AppGallery trgovine mi uvijek najavi promjenu vremena, a Google Maps ne gasim dokle god sam u prirodi“, otkriva Goran.

Fred Krajačić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja