Predstavljen Centar izvrsnosti iz informatike za Međimursku županiju.

U Tehnološko – inovacijskom Centru “Međimurje” (TICM), danas je predstavljen  Centar izvrsnosti iz informatike za Međimursku županiju.

O konceptu rada, kandidaturi projekta CII-ja, nositeljima rada s učenicima, ulozi u obrazovnom sustavu i srodnim temama vezanim uz Centar izvrsnosti iz informatike govorit će župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec, direktor Tehnološko-inovacijskog centra „Međimurje“ Ivan Plačko, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca Dejan Drabić i v.d. ravnateljice JU za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj.

Ivan Plačko sa zadovoljstvom je izrazio kako je TIC prihvatio MIS i MIK kao neophodni nedostatak i komponentu u Tehnološko-inovacijskom centru. Pogotovo, jer na području razvoja informatike upravo taj segment može ojačati gospodarstvo županije.

Dejan Drabić naglasio je kako se projekt informatike samo naslanja na ranije aktivnosti i ideju u želji da educira mlade i postiže izvrsnost. Ujedno da se postignu što bolju rezultati u STEM područjima. Sa TICOM dobili smo novu sinergiju, ali i suradnjom s III Osnovnom školom i čakovečkom Gimnazijom. Radimo sa darovitom djecom od rane dobi koja pokazuju interes za informatiku pa sve do naprednih algoritama. 

Ovakvi projekti su dobrodošli i to je nadogradnja našem obrazovnom sustavu, rekao je Branko Sušec. Ovim projektom želimo izbjeći prosječnost, želimo biti najbolji. Želimo spojiti s ovim projektom naše škole i pronaći darovitu djecu.

Ana Kralj naglasila je kako projekt nastao kao rezultat javnog i civilnog sektora. Jačat će se suradnja gospodarstva i obrazovnog sustava, što je i intencija razvojne politike Međimurske županije.  Ovaj projekt uz niz drugih vezanih uz tehničke znanosti, na inovativan će način i metodološki način poticati kreativnost i inovativnost. Sve su to obrisi budućeg Instituta za poticanje znanja Međimurske županije koji je jedan od strateških projekta.

Matija Posavec rekao je da je ovaj projekt Centra izvrsnosti informatike rezultat identificiranja obrazovanja u Međimurskoj županiji. Strojarstvo i informatika su segmenti koji u našoj županiji imaju najviše potencijala. Imamo odličan rad MIS-a i rezultate na svjetskim natjecanjima. Ovo je još jedan krak izvrsnosti koji će promjeniti sliku obrazovanja u županiji.

Trenutno Centar izvrsnosti informatike polazi preko 110 učenika kojima predaju vrhunski hrvatski IT stručnjaci.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*