Studenti oduševljeni radionicom Axilis JavaScript Schoola

NAJBOLJI IMAJU ŠANSU ZA POSAO

Prve ovogodišnje sunčane subote ujutro većina tvrtki bile su potpuno prazne, no u zagrebačkom uredu Axilisa, jedne od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u regiji, 16 studenata je pratilo besplatnu radionicu Axilis JavaScript School. I, premda ih je većina noć prije bila vani pa su spavali tek nekoliko sati u 9 ujutro svi su bili na svojim mjestima spremni upiti znanja koja im, sigurni su, jamče posao i zaradu.

Najbolji među njima koji se istaknu kroz pet tjedana, koliko traju radionice o ovom izuzetno traženom programskom jeziku, imaju šanse zaposliti se u Axilisu.  Axilis je također u konstantnoj potrazi za kvalitetnim ljudima, pa su tako prošle godine nakon radionice od 15 polaznika zadržali četvero ljudi u firmi.

Vlasnike tvrtke, Bruno Kovačić, s kolegama je program, koji se održava već petu godinu za redom, osmislio kako bi pronašli motivirane i kvalitetne kadrove za tvrtku koja broji 25 zaposlenih i stalno raste.

– Iako ne mislim da je program školovanja na FER-u loš, činjenica je da se tamo sve uglavnom bazira na teoretskom znanju.  I to je ok. Štoviše, prije 5 godina su studenti baratali s puno manje znanja nego danas, no i dalje im nedostaje praske. Axilis JavaScript School pokrenuli smo kada smo odlučili zapošljavati samo najkvalitetnije studente FER-a i to je bio naš način recruitmenta. Umjesto da s ljudima samo razgovara HR, mi smo im odlučili dati šansu da se u i praktičnom radu dokažu. A ako i ne ostanu raditi za nas, steknu neka praktična znanja koja im mogu koristiti. Naime, problem većine IT tvrtki su upravo kadrovi jer ih naprosto nema dovoljno kvalitetnih. Nama je najzanimljiviji FER, a oni ne povećavaju upisne kvote, iako su developeri sve traženiji na tržištu-objašnjava 29-godišnjak zbog čega su se odlučili na ovu vrstu talent recruitmenta.

I već se prve godine pokazalo da nisu pogriješili jer je njihova škola brzo postala hit. Svake im se godine javi dvjestotinjak zainteresiranih studenata od kojih samo uski krug dobije priliku za besplatnu školu. Naime, osim kvalitetnih projekata i dobrih primanja, Axilis svoje zaposlenike dodatno stimulira i ugodnom radnom okolinom: dizajnerskim uredom industrijskog dizajna, košarama svježeg voća, kave, sokova i zdravih grickalica, a svaki zaposlenik ispod stola ima i svoje šlapice. U Axilisu se doslovce vodi računa o svakom detalju i svaka je odluka dobro promišljena.  Kovačić priznaje da su su i riskirali, pogotovo odlukom da ne rade male web stranice i mobilne aplikacije za čiji rad je potrebno par mjeseci, a zaposlenicima ne predstavljaju nikakav izazov već rutinu. Naprosto su htjeli raditi na velikim i kompleksnim projektima koji će svima biti zabavni.

axsilis ,zagreb 14042018photo by boris stajduhar

Druga važna odluka bila je da nađu američkog partnera i otvore ured u New Yorku. Odlučili su se za partnerstvo s osobom koja će se nalaziti u Americi, koja je već prepoznatljiva na tržištu i koja će pokazati da nije riječ samo o još jednoj outsourcing firmi. To su pronašli u Jacku Templinu.

– Trenutačno smo zadovoljni načinom na koji Axilis funkcionira. Ne vjerujem u ekspresan rast. Eksplozivan rast nije poželjan – narušava i kulturu i procese. A time i cijelo raspoloženje tima – tumači Kovačić. Naime, osim seta vještina i iskustva potrebnog za rad, njihov se potencijalni zaposlenik mora uklopiti i u ideju i viziju tvrtke. Dobra radna atmosfera i zajednička motiviranost prema novim projektima potencijalnim Axilisovim zaposlenicima zapravo je važnija i od primanja koja u ovoj tvrtki dosta odudaraju od prosjeka.  A upravo je to san većine studenata s kojima smo razgovarali. U fenomenalno uređenom uredu u kojemu su u pauzi predavanja pili kavu, vodu i sokove, a za ručak naručili pizzu, studenti FER-a objasnili su nam zašto žele raditi u ovakvoj tvrtki. Neki od njih čak imaju radnog iskustva u velikim kompanijama sa strogo ustaljenom hijerarhijom i bez imalo izazova, a to je suprotno od onog što žele. Axilis ih privlači jer žele raditi, ali i istovremeno stalno učiti nešto novo, a radna atmosfera u kojoj svatko odgovara za svoj dio posla i ne miješa se u tuđi, na vrhu im je ljestvice prioriteta. Osim toga, slažu se, ipak će puno radije ostati u Axilisu nego posao tražiti van granica Hrvatske. Iako bi ga, znaju, bez problema dobili. Jedan od onih koji tako razmišlja je i Tomislav Hren, dvadesettrogodišnjak iz Zagreba koji je trenutačno zaposlen u Axilisu, a studentima je predavao na Axilis JavaScript Schoolu.

– Uopće ne pretjerujem kada kažem da je ovo jedina IT tvrtka u Hrvatskoj u kojoj želim raditi – kaže Tomislav i nastavlja – Riješio sam zadatak koji su od mene tražili i od sedmog mjeseca prošle godine radim ovdje – priča Tomislav koji je kao i studenti koji su ga slušali, na FER-u stekao teoretska znanja, no s njima nije bio konkurentna radna snaga na tržištu.

Zahvaljujući Axilisovoj školi svi polaznici će moći samostalno izrađivati web aplikacije i još puno toga što će svaki poslodavac od njih tražiti. Upravo je to ispričao i kolegi s faksa Marku Jurkoviću (25) koji je dosad radio u dvije hrvatske kompanije, no i njemu je nedostajalo novih iskustava i praske. Sve je to dobio u Axilisu.

– Jako sam sretan što sam upao među ovu ekipu jer me oduvijek zanima web development. Nešto sam učio sam, malo s interneta, ali nikada nije ni jedan tutorial vrijedan kao ovo iskustvo. Ovdje učimo prave primjere iz prakse, vidimo s čim ćemo se suočavati u poslu i kako riješiti izazove. Dobio sam puno više nego sam očekivao od ove radionice. Znao sam da ću nešto naučiti, ali se zapravo nisam nadao da je riječ o znanjima koja odmah mogu monetizirati. Nakon ove radionice slobodno mogu raditi web aplikacije i biti siguran da ću dobro odraditi sve korake u procesu – oduševljen je Marko koji se također nada da će upravo on biti taj koga će Axilis, nakon predaje završnog rada, zadržati u tvrtki.

Naime, osim motivacijskog pisma, svi koji su zainteresirani za pohađanje radionice unaprijed dobivaju kreativne zadatke koje moraju riješiti, a koji predavačima govore o njihovom nivou znanja, ali i motiviranosti za rad. Odaberu samo one za koje vjeruju da će stečena znanja znati pravilno iskoristiti, čak i ako ne napišu motivacijsko pismo, poput Matije Anića-Antića (23), studenta pete godine FER-a. On je za Axilis JavaScript School čuo već prve godine postojanja , no smatrao je da nije baš vješt s riječima pa je odustao samo kako ne bi morao pisati motivacijsko pismo. Prošle godine godine odlučio se ipak javiti, napisao tekst o sebi, riješio zadatak i došao u školu. Trenutačno je jedan od zaposlenika Axilisa, izuzetno zadovoljan poslom i uvjetima u kojima radi.

– S ovim znanjem, i ovom školom koju svatko može staviti u cv, možeš aplicirati za bilo koji posao u struci bilo gdje na svijetu. Ne želim kritizirati naš obrazovni sustav, ali uopće ne znam gdje bih dobio ovakva znanja, u kratkom roku, ovako kvalitetno i bez novčane naknade – priča Matija. Slaže se s njim i Rut Pušelj (23), studentica pete godine FER-a koja je preko oglasa na faksu čula za ovu školicu i odmah se prijavila. Raspitala se za iskustva dosadašnjih polaznika, od kojih su sva bila pozitivna, a najveća joj je motivacija bila stjecanje novih znanja.

– Ovo je industrija u kojoj stalno mora biti up to date, konstantno se nešto mijenja, dorađuje, poboljšava i ja želim znati što se događa. Radila sam već u jednoj velikoj firmi i nisam bila zadovoljna činjenicom da nisam naučila ništa što već nisam znala. Ovdje sam stekla toliko praktičnih znanja da sam još uvijek ugodno iznenađena i zapravo jedva čekam svaki novi blok predavanja – rekla je Rut koja bi također voljela ostati raditi u Hrvatskoj.

(IDEJE I SINOVI)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*