Međimurje Press
IT

Za razvoj e-usluga upravnim odjelima gradova i županija preko 70 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u četvrtak 18. lipnja 2020. godine popisali su sporazume o suradnji kojima se Gradu Varaždinu dodjeljuje računalna oprema te se osiguravaju sredstva za daljnju digitalizaciju akata za gradnju.

  • Ovo je nastavak digitalizacije koju smo pokrenuli u ministarstvu graditeljstva s ciljem da poduzetnicima, ali i svim građanima omogućimo brži i jeftiniji postupak ishođenja dozvola – rekao je Štromar.

Istaknuo je kako je uvođenje digitalizacije jedan od projekata s kojim se namjerava baviti i u narednom razdoblju.

  • Ovo je još jedno ulaganje u Grad Varaždin i Sjever Hrvatske, a na tome sigurno nećemo stati, kao što nećemo odustati ni od digitalizacije. Ne mislim se baviti ideologijama, želim da ljudi ovdje na Sjeveru budu više plaćeni za svoj rad pa ću se nastaviti boriti s birokracijom i nametima, nepotrebnim šalterima i preskupom državom – rekao je Štromar.

Gradonačelnik Ivan Čehok poručio je kako će grad Varaždin uz ovaj sporazum i donaciju računalne opreme koja dolazi iz EU projekta zasigurno ubrzati svoje administrativne procese i izdavanje dozvola.

  • Grad Varaždin je grad investicija, to se vidi i očekuje u sljedećem razdoblju. Ovu donaciju primamo sa velikom zahvalnošću i budite uvjereni da će u gradu Varaždinu biti iskorištena – dodao je Čehok.

Jedan od Sporazuma odnosi se na „Digitalizaciju postojećih akata o gradnji na području cijele RH“. Predmetnim sporazumom se osiguravaju sredstva za daljnju digitalizaciju procesa odnosno skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine na području Grada Varaždina i Varaždinske županije. Digitalizacija se provodi kroz modul eArhiva u sklopu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU). eArhiva je modul namijenjen za uvoz digitalizirane arhivske građe odnosno akata o gradnji izdanih prije uspostave eDozvole, te za pohranu, pregled i pretraživanje pripadajućih metapodataka, kao i njihovo georeferenciranje.


Osim administrativnog rasterećenja i nepotrebnih regulatornih troškova digitalizacija građevinskih i uporabnih dozvola bit će korisna i svim građanima a pogotovo onima koji su takve dozvole izgubili.

Drugi Sporazum odnosi se na „Nabavu opreme (e-Inspekcija, e-Investicije, e-Nekretnine, e-Dozvola)“. Cilj nabave korisničke opreme je opremanje gradova i županija računalima i računalnom opremom te njihovim garantnim održavanjem, čime se doprinosi realizacija ukupnog projekta ISPU kroz povezivanje postupaka više tijela javne uprave u integrirani informacijski sustav, što će u konačnici rezultirati povećanjem učinkovitosti javne uprave. Time će se ujedno skratiti proces pružanja e-usluga te smanjiti operativni troškovi.

Gradu Varaždinu ovim se sporazumima dodjeljuje oprema u vrijednosti većoj od 120 tisuća kuna, dok ukupan iznos vrijednosti opreme dodijeljen Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu zajedno prelazi preko 500 tisuća kuna. Kad tome pribrojimo iznose za Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, odnosno gradove Krapinu i Čakovec, dolazimo do ulaganja od novih gotovo 1,3 milijuna kuna za Sjever Hrvatske, a ovog puta za provedbu digitalizacije. Nakon Grada Varaždina ministar Štromar će potpisati i ostale sporazume. Procijenjena ukupna vrijednost digitalizacije akata i kupnje računalne opreme za 54 jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave na području cijele Hrvatske iznosi preko 70 milijuna kuna.

Ovaj iznos se u visini od 85% osigurava u okviru provedbe projekta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pod nazivom „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dok se 15% osigurava iz pozicije Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Podsjetimo ovdje i kako je Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU), državni interoperabilni i multiplatformni sustav kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kontinuirano razvija i nadograđuje od 2013. godine. Trenutno je u funkcionalnoj fazi čak 12 modula sustava: GEO portal, ePlanovi, eKatalog, ePlanovi – editor, eDozvola, ISPU lokator, eKonfernecija, eArhiva, Registar Brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, ePIC a istovremeno se razvijaju i novi moduli: eInvesticije, eEnergetski certifikat, eInspekcija prostora, eGrađevinski dnevnik i eRežimi.

Jedinstveni informacijski sustav “eDozvola” koji je namijenjen izdavanju akata za gradnju je u primjeni od 2014. godine. Implementiran je u upravnim odjelima županija, velikih gradova, gradova sjedišta županija i općinama koji obavljaju poslove izdavanja dozvola. Funkcionalnosti sustava eDozvola osiguravaju ujednačen postupak dobivanja dokumenata za područje cijele države, referentima omogućuju bržu obradu predmeta i efikasnije administracijske procese, ali i digitalnu arhivu svih priloga vezanih za zahtjev. Prošle je godine izmjenom zakonskog okvira u travnju uvedena i dodatna funkcionalnost sustava eKonferencija putem koje se digitalno podnosi, prikuplja i obrađuje sva dokumentacija potrebna za izdavanje dozvole.  Sam postupak izdavanja dozvola ima manje koraka, u potpunosti je digitaliziran, sadržaj potrebne dokumentacije za izdavanje dozvole se smanjio a komunikacija svih čimbenika u sustavu odvija se elektroničkim putem, uspostavom elektroničke oglasne ploče.

Daljnji razvoj ISPU-a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja potpisalo je naime, u studenom 2019. godine, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU ugovor za projekt. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iznosi 131 milijuna kuna, od čega je 111 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda. Projekt se provodi do 1. siječnja 2022. godine.

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja