17. sezona Športko beba

Udruga za šport djece i mladeži 2012. godine pokrenula je program Športko bebe čiji je autor i voditelj trenerica Tea Kolarić, mag. prim. obr. 

Od grupe koja se sastojala od svega 10 beba, nastao je cijeli ciklus Športko programa. Program se sastoji od četiri razine (bebe, mališani, kikači, limači), a svaka razina od početne i napredne grupe. S plivanjem je najbolje početi već s nekoliko mjeseci te se u Športko bebe-početnike uključuju bebe od 4 do 11 mjeseci starosti. Dokazano je da plivanje pozitivno utječe na tjelesni, psihički, socijalni i emotivni razvoj djeteta te da djeca koja su uključena u plivanje u ranoj dobi imaju razvojni pomak u odnosu na vršnjake. Dva refleksa pomažu djeci da budu dobri plivači, a postupno nestaju tijekom prve godine. To su refleks ronjenja, koji kod dojenčadi pomaže da zadrže dah i otvore oči kada su potopljeni, i refleks plivanja gdje ako se bebu do šest mjeseci u vodu stavi trbuščićem okrenutu prema dolje, beba će početi pokretati noge i ruke poput žabe. Voda kao specifičan medij zahtijeva od djece poseban napor u svladavanju njezinog otpora, što utječe na razvoj njihovih psihomotoričkih sposobnosti.

Vježbanje u vodi ima dobar utjecaj na razvoj krvožilnog sustava djece, zbog otpora koji pruža voda prilikom izvedbe različitih pokreta u njoj, znatnije se aktivira metabolizam, rad unutarnjih organa i žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem koje imaju bitnu ulogu u razvoju organizma djeteta, snažno se utječe i na razvoj dišnog sustava djece, osobito vježbama disanja – dišni sustav se jača i time se poboljšava kvaliteta disanja te djeca postaju spremna za veće fizičke napore koji su svakodnevno postavljeni pred njih. Lokomotorni sustav djeteta pravilno se i brže razvija svladavanjem motoričkih zadataka u vodi jer kosti i zglobovi nisu pod opterećenjem kao na kopnu. Rezultat toga je da su djeca okretnija, preciznija i ujednačenije izvode pokrete, a sve to pridonosi u sprečavanju nepravilnog držanja i mogućim deformacijama skeleta. Zbog poboljšanja koordinacije pokreta, fleksibilnosti, izdržljivosti i mišićne snage djeca imaju kvalitetne preduvjete za bavljenje bilo kojim sportom.

Učenje plivanja ima značajan pozitivan utjecaj i na psihičke karakteristike djece

Kroz vježbanje se ostvaruje bliskost djeteta i roditelja, uklanja se strah i nesigurnost, oslobađa prostor za užitak i iskazivanje ljubavi. Prilikom izvođenja vježbi treba se prepustiti osjećajima i razmjeni poruka. Kako bi voda imala što povoljniji utjecaj na rast i razvoj djeteta, biraju se specifične vježbe i zadaci ovisno o dobi i razvojnim karakteristikama djece.

Početkom listopada počinje s radom 17. sezona Športko beba, mališana, kikača i limača koja objedinjuje devedesetak djece u dobi od 4 mjeseci pa do 3 godine starosti. Na roditeljskom sastanku, koji je održan 21. rujna 2018., liječnik Igor Šegović spec.pedijatrije, subspec.ped.gastroenterologije, hepatologije i prehrane, nastojao je kroz svoje izlaganje mladim roditeljima objasniti neurološki razvoj beba, zašto je važna tjelovježba kod beba te kako provoditi higijenu malog djeteta. Roditelji su mogli saznati koliko je bilo koji vid tjelovježbe važan za fizički i emocionalni razvoj djeteta i koji su kratkoročni, a koji dugoročni pozitivni efekti. Dakle, upravo sve ono što kroz svoj program Športko bebe nudi mališanima, ali i njihovim roditeljima.

Ovo je ujedno bila i prilika za prezentaciju novog programa koji pokreće Udruga u suradnji s Fitness studiom Urban fit. Naime, “Urban fit mama” je program namijenjen majkama djece od 4 do 18 mjeseci starosti koje bi željele vježbati, a nema im tko pričuvati dijete za to vrijeme. Dok će mame vježbati pod vodstvom trenera Kristijana Bizeka djeca će biti u dvorani pokraj gdje će ih maziti i paziti odgojiteljica iz Obrta za čuvanje djece Prugi i prijatelji. 

(Tomica Jakopec)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*