Biovrt koristan vama i pticama

Ptice su vrlo korisne u biosustavu i  određene vrste ptica dobro je privuči u svaki biovrt. Naime, ptice poput sjenica mogu pojesti mnogo gusjenica i ostalih nametnika i tako vam pomoći u održanju prirodne ravnoteže. Osim toga, njihov je izmet bogati fosforom pa tako vraćaju bitne nutrijente u tlo, dakle gnoje tlo.

Privlačenjem korisnih ptica u vrt možete dakle utjecati na to da priroda sama napravi dio posla za vas – drži nametnike pod kontrolom i osigurava dovoljno fosfora u tlu koji je nužan za nastajanje cvjetova i plodova biljaka. Tokom zime dok sve prekrije snijeg i smrzne, postane aktualno hranjenje ptica koje žive u našoj blizini. Mnogi dvoje da li ih hraniti ili ne, jer onda postaju ovisne o toj hrani koju im nudite i manje pronalaze u okolišu.

Ipak moramo računati i na to da je čovjek potisnuo većinu staništa ptica, a i način na koji uređujemo okućnice i vrtove ne ide u korist pticama. Naime, na jesen se sve uobičajeno “čisti”, režu se suhi ostaci biljaka i pospremaju s vrta. Time mičete i one sjemenke koje mogu poslužiti kao hrana pticama zimi. Osim izrade i postavljanja hranilica za ptice, pticama vrlo lako možete osigurati hranu zimi i lakši opstanak jednostavnom sadnjom biljaka čije sjemenke one jedu (suncokret, amarant, češljugovina, crnooka pupavica…).

Tijekom ljeta uživati ćete vi u tom prekrasnom cvijeću, a na jesen i tokom zime ptice u njihovim sjemenkama.
Izvor: www.biovrt.com

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*