Blato koje liječi mnoge bolesti

Na zapadnoj strani uvale Klimno na otoku Krku, nalazi se ljekovito blato. Od ranoga proljeća do kasne jeseni plaža Meline nikada nije pusta. Mnogi su zadovoljni učinkom ljekovitog blata na vlastitoj koži, pa se rado ponovo vraćaju.

Plaža Meline posebice je atraktivna obiteljima s djecom. Plitkom plažom može se hodati stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena. Ljeti je temperatura mora iznadprosječna, dok ljekovitog mulja ima u izobilju. To blato ili peleoid, kako se službeno zove, slijeva se s okolnog brda. Znači iz pravca Dobrinja dolazi veliki potok koji nosi talog. Taloži se, pokriva ga more bez prisutnosti zraka, dolazi do stvaranja blata i ono je bogato jodom, sumporom i mrtvim mikroorganizmima.

O ljekovitosti blata na plaži Meline, u mjestu Čizići ne treba puno pričati. Žene i djevojke njime uklanjaju celulit, posebno koristi za liječenje kostobolje, ali i reumatske tegobe. Jako je zdravo za kožu i druge  bolesti. Vizualna atrakcija mazanja crnim blatom, ljekovitim muljem, ima i dublji značaj. U njegove su se blagodati uvjerili mnogi kojima su nakon korištenja olakšane, pa čak i otklonjene, reumatske bolesti. 

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*