Dan bez mobitela u prometu!

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) nositelj je projekta prevencije smanjenja broja nesreći uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. Uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u okviru projekta realizira se kampanja i proglašavanje 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu. 

Upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela, koje je HUMS kao prvo takve vrste proveo,  u Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika. U prometnu džunglu premjestili smo i svoje poslove, auto kabina nam je poput ureda jer iz nje obavljamo poslove, razgovore, dogovore.

Istraživanja razine distrakcije (ometene pažnje) za vrijeme korištenja mobitela u vožnji govore da je vjerojatnost nesreće povećana devet puta i da vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedan promil u krvi. Samo čitanje poruke s mobitela oduzima najmanje pet sekundi potpune pažnje vozača za koje je vrijeme automobil bez nadzora 70 metara u brzini od 60 kilometra za sat.

Zaštitno lice kampanje je glumac i komičar Mario Petreković koji vrlo vjerno u video spotovima kroz uloge vozača, biciklista i pješaka dočarava kako niti jedan razgovor koji vodimo dok smo u prometu nije toliko važan niti vrijedan da svoj i tuđi život dovedemo u opasnost.

Za kampanju smo napravili i mobilnu aplikaciju kako bi sudionicima u prometu olakšali da se riješe te loše i opasne navike korištenja mobitela dok voze. Aplikacija prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Događanju inauguracije 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela prisustvovat će visoki dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Ravnateljstva policije, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i mnogi drugi predstavnici institucija koji se bave unaprjeđenjem područja. Svi će se oni obvezati u kalendare događanja svojih resora unijeti 21. listopada kao Dan bez mobitela u prometu kako bi ga kampanjama prevencije obilježavali i ubuduće. Događanju će se kao čin podrške kampanji za smanjenje nesreća zbog korištenja mobitela u prometu pridružiti i brojne osobe iz hrvatskog javnog, glazbenog, kulturnog i sportskog života.

Subota, 21. listopada, u 11 sati Cvjetni trg, Zagreb

Dan bez mobitela u prometu, 21. listopada bit će svečano inauguriran u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu kao datum povodom kojega će se i ubuduće organizirati kampanje prevencije i borbe protiv korištenja mobitela u prometu jer je to jedan od čestih uzročnika prometnih nesreća i stradanja.

U događanju će kao izaslanik Vlade RH sudjelovati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

O važnim aspektima urbane sigurnosti u prometu govorit će i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić, koja je nositelj projekta Dan bez mobitela u prometu uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Događanju će prisustvovati i državna tajnica za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te brojne osobe iz hrvatskog javnog života koje su i tijekom protekle kampanje Dan bez mobitela u prometu davale podršku inicijativi borbe protiv korištenja mobitela u prometu.

(Renata Ivanović)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*