Direktivi o geoblokiranju diskriminacije potrošača

Hrvatski kupci uskoro više neće biti diskriminirani prilikom kupovine putem interneta unutar zemalja Europske unije. Točnije, online trgovci nam više neće moći reći da ne prodaju ili dostavljaju robu u Hrvatsku i slično, a rezultat je to Direktive o geoblokiranju i drugim vrstama diskriminacije na online tržištu koju je izglasao Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta.

– Ova direktiva je od iznimnog značaja za hrvatske potrošače jer smo kao građani iz manje i novije države članice nerijetko diskriminirani tijekom kupovine online. Najčešće se događa da nam web trgovina odbija nešto prodati ili dostaviti, a u pojedinim slučajevima kupce se automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cijenama. Uz to, ponekad nam se čak naplati i po višoj cijeni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a, kazala je Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u EP-u koja je radila na spomenutoj Direktivi u kojoj su na kraju usvojeni i njezini amandmani o zabrani automatskog  preusmjeravanja kupaca na stranice s drugačijom ponudom i cijenama, osim ako kupac izričito prihvati tu opciju.

Borzan je i izvjestiteljica Europskog parlamenta za Uredbu o prekograničnoj dostavi pa je predložila i da se dostava mora omogućiti što širem broju potrošača na tržištu. Svi njeni amandmani su usvojeni.

– Potrošačke udruge procjenjuju da je dostava u manje države članice dvaput skuplja nego u veće, a naši građani mi se žale da dostave u Hrvatsku najčešće uopće nema, te po pošiljke moraju odlaziti preko granice. Na razini EU čak 25 posto potrošača se žali da ne može kupovati online u drugoj državi. Ova direktiva, kao i moja Uredba o prekograničnoj dostavi su veliki iskorak za te potrošače, istaknula je Borzan.

Udruga za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“ Čakovec

Zlatko Polišanski

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*