Hrvatsko društvo za dječju i preventivnu stomatologiju

Briga za zdravlje dužnost je prije svega svakog pojedinca, a struka i cijela društvena zajednica u tome im trebaju pomoći i podupirati ih

ZA ZDRAV OSMIJEH ŽUPANIJE

U zadnje vrijeme možemo čuti informaciju da je prema epidemiološkim istraživanjima Hrvatska na pretposljednjem mjestu u Evropi u stanju oralnog zdravlja.

U Čakovcu ponosno možemo reći, da uviđajući važnost i alarmantnost u stanju oralnog zdravlja, već 12 godina provodimo niz edukativno preventivnih aktivnosti. U tim akcijama nas podupire Hrvatsko društvo za dječju i preventivnu stomatologiju. Cilj nam je ukazati javnosti na važnost čuvanja oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti, te redovitog odlaženja stomatologu. Stanje oralnog zdravlja još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, pa je nužno sustavno provoditi preventivne mjere među kojima iznimnu važnost ima edukacija – rekla nam je mr.sc. Tanja Rosić , dr.med.dent. član predsjedništva Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju i voditelj projekta.

“Iz godine u godinu projektom želimo uključiti što više ljudi naše zajednice, te uvesti nove ideje i načine preventivnog djelovanja. Tako je naš glumac Igor Baksa osmislio predstavu za djecu prema slikovnici “Perem zube svaki dan” Mladena Kušeca. U njoj glumac oživljava galeriju likova, od zubara do opasnog Karijesa Crnog. Kroz niz duhovitih slika o dječaku koji nije volio prati zube, igrokaz pokazuje posljedice nebrige o zubima, a odrasli iz predstave mogu iščitati i suptilniju kritiku suvremene kulture odgoja djece slatkišima. Uz gitaru i songove o zubima, baki, igranju na svježem zraku i drugima, predstava istovremeno i zabavlja i uči djecu o važnosti svakodnevne navike pranja zubiju . Želja nam je našim preventivnim djelovanjem obuhvatiti djecu cijele županije, uz podršku Županije i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. U tu svrhu uspjeli smo nabaviti četkice za zube za đake prvake cijele naše županije. Osim toga, želja nam je da se edukativno preventivna predstava izvede učenicima nižih razreda u osnovnim školama naše Županije. Ideja nam je da financiranje predstave u iznosu od 600 kn osigura svaka općina za svoju školu” – zaključila je Tanja Rosić. 

Posebno se zahvaljuju općinama koje su financijski omogućile da se predstava izvede u njihovoj školi.
Grad Mursko Središće
Grad Prelog
Orehovica
Sveti Juraj na bregu
Domašinec
Selnica
Sveti Martin na Muri
Goričan
Gornji Kraljevec
Sveta Marija
Na jesen će proći i škole drugih općina te  đacima prvacima podijeliti četkice za zube.
(mp)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*