medjimurjepress@gmail.com

Iduće nedjelje, 29.ožujka pomičemo sat unaprijed!

Hrvatska i ostatak Europe s izuzetkom Islanda, Rusije i Bjelorusije, vratit će se na ljetno računanje vremena u noći sa subote 28. na nedjelju 29. ožujka 2020. godine.

U tu nedjelju, u dva ujutro, satove koji se ne ažuriraju samostalno trebat će pomaknuti za jedan sat unaprijed, čime će se “izgubiti” jedan sat. S ljetnim računanjem vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati više svjetla u popodnevnim satima. Konkretno, sunce će u Zagrebu u subotu izaći u 5:43, a zaći u 18:20. U nedjelju će izaći u 6:47, a zaći u 19:21.

Europska unija donijela je odluku kako će se ukinuti prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto, a rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine i još nije sasvim sigurno hoće li zadnje pomicanje sata u EU biti ove ili sljedeće godine. Osim u Europi, sat se u trenutno pomiče u većini sjeverne i srednje Amerike, te pokojoj državi u ostalim dijelovima svijeta. S obzirom da su na sjevernoj i južnoj polutci Zemlje različita godišnja doba, i pomicenje sata u državama na te dvije polutke odvija se u različitim smjerovima.

(rep.hr)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*