medjimurjepress@gmail.com

Informacije iz REDEE

PREDSTAVLJENI IZVORI FINANCIRANJA I PRIMJERI PROJEKATA PODUZETNIKA U PODRUČJU ISTRAŽIVANJA I RAZVOJA

Jučer je u organizaciji Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održan DAN OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA PODUZETNIKA – prva iskustva poduzetnika s natječajima vezanim uz istraživanje, razvoj i inovacije. Bilo je to završno događanje u sklopu DANA OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA koji se održavaju od 9. do 19. svibnja 2019. godine u cijeloj Hrvatskoj.

Naglasak je bio na projektima vezanim uz istraživanje, razvoj i inovacije kao osnovnim pokretačima gospodarstva temeljenog na znanju te inovativnim proizvodima i uslugama kojima Međimurje teži.

Ivan Plačko, direktor Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje predstavio je 8. krug Programa provjere Inovativnog koncepta PoC8 koji je trenutno dostupan poduzetnicima za financiranje pred komercijalnih aktivnosti tehničke i komercijalne provjere inovativnog koncepta kao što su razvoj prototipa i demonstracija tehničke izvedivosti.

Kao primjeri iz prakse predstavila su se poduzeća Šestan-Busch d.o.o. i Leško d.o.o. koja provode vlastite projekte iz područja istraživanja i razvoja. Goran Barasac iz poduzeća Šestan – Busch d.o.o. i Mirko Leško iz poduzeća Leško d.o.o. s okupljenima su podijelili stečena iskustva prilikom pripreme i prijave, ali i provedbe ovako opsežnih i zahtjevnih projekata. Obje tvrtke provode projekte prijavljene na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Predstavljena je i ustanova Metalska jezgra koja će biti prva znanstvena ustanova u Međimurju, a koja će pružiti potporu poduzetnicima u pripremi i provedbi istraživačko-razvojnih projekata.

Nakon prezentacija održana je kratka, ali vrlo konstruktivna panel diskusija, u okviru koje su predstavnici poduzeća Šestan-Busch d.o.o. i Leško d.o.o. raspravljali o izazovima u provedbi projekata i koristima za njihov daljnji razvoj poslovanja. Naglasili su kako je preduvjet uspješnom projektu istraživanja i razvoja konkretna potreba poduzeća za tim aktivnostima. Istaknuli su kako je izuzetno važno vlastiti tehnički tim zadužiti za provedbu projekta, a istovremeno su naglasili da je administrativni teret provedbe značajan pa je i tu potrebno osigurati odgovarajuću podršku. Otvorile su se i teme poput suradnje gospodarstva s akademskom zajednicom i mogućnostima kako je intenzivirati te sveprisutne problematike nedostatka ljudskih potencijala i usklađenosti obrazovanja s potrebama gospodarstva.

(Ana Kralj)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*