Kako reagirati u hitnim slučajevima

U zajedničkoj suradnji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama MŽ i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, tim koji sačinjavaju liječnik, tehničar i vozač Madžar Goran, Dr. med.; Jurica Juričan, bacc. med. techn.; Marko Hunjadi, vozač, uz prisustvo ravnatelja dr.sc. Tomislava Novinščaka posjetili su stambenu zajednicu Udruge na adresi I. Meštrovića 9 u Čakovcu u kojoj je smješteno 9 stanara. Tom prilikom su stanarima, kao i asistentima i stručnom timu Udruge održali prezentaciju kojoj je cilj povećati stupanj spremnosti stanara i članova Udruge o tome kako treba reagirati u hitnim slučajevima.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije već je više desetljeća posvećena podizanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama. Udruga pruža podršku i pomoć kroz razne oblike skrbi i aktivnosti (dnevni/poludnevni boravak, organizirano stanovanje za 40-ak osoba s IT, savjetovanja, radionice, izleti itd.). Europska Unija je kroz europski socijalni fond prepoznala misiju i težnju Udruge ka podizanju kvalitete života osobama s intelektualnim teškoćama te je Udrugu poduprla kroz projekt „Moj korak do samostalnosti“ u čijem je okviru i ustrojena zajednica stanara na gore navedenoj adresi.

Ovom prilikom su stanari dobili informacije o načinu prijave hitnih slučajeva kao i uvid u osnovne elemente prve pomoći koji uključuju utvrđivanje životnih funkcija, bočni položaj, masažu srca, umjetno disanje, kompresiju otvorenih rana i krvarenja, imobilizaciju i slično. Stanarima je također prezentirana unutrašnjost interventnog vozila hitne pomoći, a oni hrabriji su dobili i priliku uživati u „kratkom điru“ čakovečkom zaobilaznicom.

Piše: Matija Moharić

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*