medjimurjepress@gmail.com

Misle li ljudi na traume kućnih ljubimaca?

Životinje su ugrožene, ubrzano dišu, tresu se ili bježe, što su sve znakovi paničnih napadaja

Ovo doba godine može postati traumatično za mnoge kućne ljubimce, i njihove vlasnike. Konstantno drhtanje, cviljenje, panični strah, srčani udar te privremeni strah od izlaska iz doma, samo su neki od simptoma koje izaziva buka od petardi i vatrometa.

O nekim istraživanjima, u vrijeme blagdanske euforije i do pet tisuća pasa ugine ili doživi posljedice srčanog udara. U opasnosti su i mačke, i kućne, ali posebice one u narodu zvane “kontejnerašice”! Dočekalo ih je vrijeme u kojem se tihi međimurski spavači pucači naglo bude, očevi i sinovi se natječu čija će eksplozija biti jača. Bit će, kao i obično, ranjenih, među njima uglavnom djece, nakon čega će se svi u obitelji čudom čuditi kako ih je uopće ta nesreća pogodila.

Uvijek isti novogodišnji scenarij, pojačan zamolbama vlasnika pasa i ljubitelja životinja na više mira i manje petardi.

Apeli udruga za pomoć životinjama u Hrvatskoj da se jednostavno ukine korištenje petardi i eksplozija, nikako da dođu do vlasti. Svijest o tome probudila se u Sloveniji. Naime, susjedna Slovenija otišla korak dalje, te je u velikom broju općina i gradova odlučeno da se neće organizirati novogodišnji vatromet.

Kao razlozi izostanka ove tradicije navode se zaštita okoliša i životinja, a novac koji je bio namijenjen vatrometu usmjerava se u ostale gradske projekte i dobrotvorne svrhe.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*