Naučena bespomoćnost kod osoba s invaliditetom

Dana 09. veljače u sjedištu Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održana je prva u nizu interaktivnih radionica na temu „Naučena bespomoćnost kod osoba s invaliditetom“.  Voditeljica radionica je magistra psihologije Biljana Crnčević Lapat.

U radionicu su se uključili članovi Društva kako bi se upoznali s terminom „naučena bespomoćnost“ te potakli sami sebe na veće uključivanje, te prihvaćanje sebe, prvo kao osobe  koja može a zatim kao osobe s invaliditetom. Temeljna pretpostavka naučene bespomoćnosti jest da pojedinac svoju pasivnost i osjećaj da nije u stanju djelovati i organizirati vlastiti život, stječe kroz  iskustvo pretjerano zaštitničkih odnosa u obitelji koji kod djece izaziva osjećaj bespomoćnosti, koji se kasnije provlači kroz sve faze života, a vrlo često dovodi do pojave depresije.

Radionica je prisutnima pomogla da shvate da ne smiju bježati od problema, da se trebaju prihvatiti takvim kakvi  jesu  i pronaći najbolje rješenje za sebe.

Na kraju su zaključili da ne postoji nijedan problem koji nema rješenje, već da nam svaki problem može pokazati koliko smo jaki i sposobni,  da nam problemi na koje naiđemo predstavljaju izazov a ne prijetnju.

Ciklus radionica provodi se u sklopu projekta Ponudimo više, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

(DOSTI Čakovec)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*