medjimurjepress@gmail.com

Odložite šampon i uzmite šnicl

Drogerijski lanci i proizvođači proizvoda za kosu često nude proizvode za rijetku kosu, ali ono što mnogi koji se muče s kosom zaboravljaju je važnost prehrane. Jedna od važnijih namirnica za zdravlje kose definitivno je crveno meso.

Kako bi optimalno funkcionirale, stanice u kosi, kao i u cijelom tijelu, trebaju balans proteina, kompleksnih ugljikohidrata, željeza, vitamina i minerala. Zbog toga se često može čuti kako je upravo kosa indikator zdravlja cijelog organizma, a na zdravlje kose jako je važno djelovati iznutra.

Nikakvi šamponi ne mogu nadoknaditi lošu prehranu, a jedna od važnijih namirnica koja često bude zanemarena kad se promišlja o zdravlju kose je crveno meso. Crveno meso naime, neće potaknuti kosu da raste brže, ali optimalne količine crvenog mesa u tjednom jelovniku osigurat će da bude snažna i da manje ispada.

Što je to u mesu?

Meso, a posebice crveno meso, izvrstan je izvor željeza.  Dodatni razlozi koji idu u prilog mesu su i proteini mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost. Osim kao vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata kao što su cink, selen, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12.

Sukladno navedenom, jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100g crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Naime, cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora. Njegova uloga je u prvom redu uloga pomoćnika u više od 200 enzimskih sustava, dok kao kofaktor, sudjeluje u većini metaboličkih reakcija u našem tijelu. Poznato je da cink sudjeluje i pospješuje obnovu stanica, osobito stanica kože, noktiju i kose.

Super su šamponi, ali počnite s odrescima

Upravo zbog toga, često se na popisima hrane koja se preporuča za zdravlje kose na prvom mjestu nalazi upravo meso. Američko društvo protiv gubitka kose čak tvrdi da smanjenje unosa crvenog mesa utječe na pojavu smanjenja broja folikula iz kojih raste kosa.

I zato, iako je važno njegovati kosu izvana (kvalitetan proizvod zasigurno i tu pomaže) pravi početak za zdravlje kose nalazi se na tanjuru. Za početak zato krenite s konzumacijom nemasnog crvenog mesa 2-3 puta tjedno, kao dijelom uravnotežene prehrane, a tek onda se zaputite po novi šampon.

(Tatjana Petričušić)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*