Kako osigurati djecu tijekom igre na snijegu

Mnoge ozljede koje se događaju u zimskim mjesecima nastaju zbog vremenskih uvjeta, posebice snijega i hladnoće. Mokre i skliske površine povećavaju rizik za pad, a u  sezoni „snježnih sportova“: skijanja, daskanja na snijegu, klizanja i sanjkanja povećava se rizik od nastanka ozljeda. Hrvatski zavod za javno zdravstvo stoga donosi savjete kako možete djeci osigurati sigurnu zabavu na snijegu.

Sanjkanje

Sanjkanje je jedna od najomiljenijih i najrasprostranjenijih zimskih rekreacijskih aktivnosti u kojima najviše uživaju djeca. U cilju sprje- čavanja ozljeda prilikom sanjkanja, donosimo osnovne preporuke koje su namijenjene roditeljima i drugim osobama koje brinu o djeci.

Naučite djecu upravljati sanjkama i osnovnim pravilima sigurnosti:  

 • sjediti na sanjkama u pravcu kretanja (nikako ležeći ili sanjkati se suprotno od smjera kretanja)
 • jedno dijete – jedne sanjke
 • pridržavanje razmaka i sigurnog zaustavljanja
 • penjanje sa strane, izvan staze za sanjkanje

Izaberite brdo koje:

 • nije jako strmo, a staza za sanjkanje nije zaleđena
 • nema opasnih prepreka – ograda, drveća, kamenja i slično
 • dovoljno je udaljeno od ceste, željezničke pruge, rijeke i jezera
 • u podnožju ima dovoljno dugo ravno područje za sigurno zaustavljanje

Izbjegavajte mjesta na kojima je prevelika gužva jer se djeca često ozljeđuju prilikom sudaranja. Manja djeca trebaju biti pod nadzorom roditelja za vrijeme sanjkanja. Preporuča se korištenje kacige za sprječavanje težih ozljeda glave. Djeca trebaju biti primjereno odjevena, najbolje u zimsku, toplu, vodonepropusnu odjeću i obuću. Preporuča se izbjegavati vezice na odjeći i šal, a ako se šal koristi onda krajevi šla trebaju biti u jakni djeteta kako bi se smanjila mogućnost gušenja

Skijanje i daskanje na snijegu

Skijanje i daskanje na snijegu su vrlo popularne zimske sportsko-rekreacijske aktivnosti u kojima također djeca uživaju. Kako bi se spriječile ozljede koje nisu rijetke prilikom skijanja i daskanja na snijegu, potrebno se pridržavati osnovnih preporuka sigurnosti, a djeca za vrijeme skijanja ili daskanja trebaju biti pod nadzorom odraslih osoba.

 • Važno je koristiti opremu koja je prilagođena dobi, visini, težini i vještini, a pri odabiru je uputno poslušati savjete stručnjaka.
 • Redovito provjeravajte opremu
 • Koristite kacigu i posebne štitnike te rukavice
 • Nabavite . Korištenje zaštitne kreme za sunčanje i zaštite za usne. Sunce se snažno odbija od snježnog pokrivača i može štetno utjecati na oči i kožu. Korištenje prilagođenih, dobro osvijetljenih i uređenih staza. Opasno je koristiti tzv. “divlje”, jako strme i nepoznate staze. Pridržavanje uputa za sigurno skijanje – poštivanje sigurnosnih propisa. Primjerena odjeća i obuća (vodo-nepropusna i vjetro-nepropusna) u cilju sprječavanja pothlađivanja i nastanka smrzotina. Praćenje informacija o vremenskim prilikama. Ne preporuča se konzumiranje alkohola jer se smanjuje kontrola pokreta i vrijeme reakcije, odnosno povećava se rizik od ozljeda

(Izvor: djecjaposla.com)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*