medjimurjepress@gmail.com

Radionica o autorskim pravima

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozivaju članove Izvršnog, Središnjeg i Nadzornog odbora te Novinarskog vijeća časti, kao i ostale svoje članove, novinare, fotoreportere i zainteresirane autore na besplatnu radionicu “Kako zaštititi novinarska autorska prava – demistificirajmo Direktivu”.

Radionica će se održati u subotu, 5. listopada od 10 do 13 sati u prostorijama HND-a u Zagrebu, Perkovčeva 2.

Vodit će je Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

U prvom dijelu radionice obrađivat će se aktualna zaštita autorskih prava novinara i fotoreportera: kako funkcionira kolektivna zaštita, tko je njome obuhvaćen, kako se izuzeti, a kako ostvariti individualna prava. Prezentirat će se i način prikupljanja i raspodjele naknada od reproduciranja i distribucije autorskih sadržaja, kao i mogućnosti apliciranja na projekte koje financira DZNAP.

Drugi dio radionice namijenjen je pojašnjavanju novosti koje donosi Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU. Što za novinarstvo znači ova promjena pravnog okvira koja će se u hrvatski zakon morati implementirati najkasnije za dvije godine? Tko je obuhvaćen Direktivom, a tko je izuzet, kako će se novinarski sadržaji u budućnosti tretirati u internetskom prostoru? Kako će autor moći ostvariti svoja prava na intelektualno vlasništvo koje eksploatiraju velike platforme i može li ih se i kako odreći? Vremenska i sadržajna ograničenja, odnos s izdavačima, citati i meme-ovi… o svemu ćemo pomalo!

Program radionice:

10.00 – 11.15
Zaštita autorskih prava novinara i fotoreportera danas

11.15 – 11.45
Stanka za kavu

11.45 – 13.00
Što donosi Direktiva?

Prijaviti se možete do petka, 4. listopada, mailom na iborkovic@hnd.hr ili telefonom na 014828333.

DZNAP

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*