Razgovorni dani na relaciji Hrvatska-Austrija

DANAS SU U ČAKOVCU BORAVILI ČLANOVI KOMISIJE AUTRIJSKOG MIROVINSKOG OSIGURANJA KAKO BI USKLADILI PODATKE S HRVATSKIM KOLEGAMA OKO UTVRĐIVANJA DVOJNIH ILI VIŠE MIROVINA OSOBA KOJE SU RADILE U INOZEMSTVU

Razgovorni dani hrvatskog i austrijskog mirovinskog osiguranja u punom su jeku. Radi se o razmjeni podataka i informacija. Svake godine kolege iz Austrije dva puta dolaze u Hrvatsku (proljeće-jesen), dok jednom godišnje naši odlazi se u Austriju u Beč, Klagenfurt i Graz.

Naši ljudi koji su radili dio svog radnog vijeka u Republici Austriji, a dio u Hrvatskoj, ili u nekim drugim državama u kombinaciji s Hrvatskom i Austrijom, mogu ostvariti mirovinska davanja iz obje države. Uz invalidsku, starosnu ili obiteljsku mirovinu, ostvariti će mirovinu i iz te, ali i drugih država. Starosna mirovina ostvaruje se sa 65 godina, dok je invalidska ostvariva ranije, što ovisi o stanju invalidnosti. Obiteljska mirovina može se pokrenuti kad korisnik mirovine ili osoba koja je radila, a još nije korisnik mirovine i umre te tako članovi obitelji stječu pravo pod posebnim uvjetima na hrvatsku mirovinu  i onu posebno vezanu za zakonodavstvo u Republici Austriji.  Prije nešto više od 4 godine kada je Hrvatska stupila u EU, postoji mogućnost ostvarivanja i doplatka na djecu i u jednoj i drugoj državi.

U mirovinskim zavodima prema mjestu stanovanja dostavljaju se podaci i zahtjevi te se putem europskih tiskanica provodi postupak-rekao nam je Goran Carević viši savjetnik u HZMO.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*