medjimurjepress@gmail.com

Revolucionarni dokumentarac “Početak života”

Početak života, revolucionarni dokumentarac koji istražuje utjecaj okoline na kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj djeteta od najranije dobi.

Film podržava UNICEF, a između ostalih, uključuje i scene sa supermodelom Gisele Bündchen, kao i Jamesom Heckmanom, nagrađenim mobelovcom za područje ekonomije. Film je režira Estela Renner, a producira brazilski Maria Farinha Filmes.

Ovaj 90 minutni dokumentarac je spoj odgovora na neuroznanstvena pitanja koja otkrivaju važnu ulogu prvih godina djetetova života u daljnjem razvitku i uspješnosti pojedinca.

Sniman na područjima Argentine,Brazila, Kanade, Kine, Francuske, Italije, Kenije i SAD-a, Početak života dokumentira rana razdoblja života djece i njihovih obitelji te uključuje intervjue sa stručnjacima iz područja ranog razvoja.

Za uspješan rani razvoj djeteta potrebno je da se dijete osjeća njegovano, zbrinuto, zaštićeno i voljeno. Kad dijete prima sve ove elemente u formativnim godinama života, ono ima najbolje moguće šanse za optimalni razvoj,“, kaže direktorica Odjela ranog razvoja UNICEF-a Pia Britto

Ovaj prekrasan film, za koji smo ponosni što ga možemo podržati, prikazuje kako su socijalni uvjeti u kojima se nalazi dijete, za razvoj važni koliko i sama genetika. Takvi dokazi bi trebali navesti vlade i kreatore politika na trenutno djelovanje i prioritiziranje ulaganja u najranije godine ljudskih života – od roditeljstva do brige i programa ranog učenja za svu djecu,“ kaže Britto.

Obitelji koje se pojavljuju u filmu imaju različite kulturne, etničke i socijalne pozadine, uključujući supermodela Gisele Bündchen iz Brazila, kao i Phula-u, djevojčicu koja se brine za sebe i svoje sestre i braću u Indiji. Film također obrađuje teme kao što su porodiljni dopust, uloga oca, „ko-roditeljstvo“, siromaštvo, dječja prava, nasilje i zanemarivanje te pruža jedinstvenu bazu za razumijevanje ranog razvoja djeteta.

Prisjećanja dobrog i lošeg kroz dimenziju emocija nose veliki teret i odgovornost u ovom periodu, koji je vrijeme formiranja i kreiranja pojedinaca“, kaže redateljica filma Estela Renner.

James Heckman, nagrađeni znanstvenik za područje ekonomije govori da je adekvatna briga za dijete najbolja investicija za čovječanstvo.

Uz UNICEF, podršku filmu su također dali Maria Cecília Souto Vidigal Foundation, Bernard Van Leer Foundation and Alana institut. Kroz film se proteže 6 jezika, a preveden je na 21 jezik te prilagođen gluhim osobama.

(MURID TIM)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*