Savjeti za ljetne vrućine

Bilo da dobro podnosite vrućinu ili preferirate hladnija razdoblja, dobro je znati kako se uhvatiti u koštac s visokim ljetnim temperaturama kada ste primorani ostati u gradu, ali i kada uživate na moru.

Izbjegavajte ljutu, začinjenu i masnu hranu, kofein, alkohol, energetske napitke i gazirane sokove prepune šećera.

Ljudsko zdravlje i vremenske prilike itekako su povezani, visoke temperature mogu izazvati osjećaj tromosti, ali i fizičke probleme poput glavobolja, dehidracije, vrtoglavice, sunčanice. Prvo i osnovno pravilo svakako je izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u popodnevnim satima. Držite se hlada, nosite šešir i pamučnu, laganu odjeću. Također, izbjegavajte težak fizički rad ili napor koji će vas dodatno iscrpiti i obavezno pijte dovoljno tekućine, više nego inače.

Visoke temperature, koje su prisutne u većem dijelu svijeta, zahvatile su i rusku prijestolnicu Moskvu. Temperature su u većem dijelu zemlje prelazile 26 stepeni Celzijusa.  ( Sefa Karacan - Anadolu Agency )

Visoke temperature, koje su prisutne u većem dijelu svijeta, zahvatile su i rusku prijestolnicu Moskvu. Temperature su u većem dijelu zemlje prelazile 26 stepeni Celzijusa. ( Sefa Karacan – Anadolu Agency )

Hrana i piće igraju veliku ulogu u olakšavanju vrućina. Izbjegavajte ljutu, začinjenu i masnu hranu, kofein, alkohol, energetske napitke i gazirane sokove prepune šećera. Prednost uvijek dajte kuhanoj hrani, povrću i voću, salatama te laganim varivima i juhama. Lubenica je izvrstan ljetni izbor jer će vas opskrbiti vodom i vitaminima, a lagana je i odličnog je okusa.

Tijekom dana najbolje je zatvoriti prozore i spustiti rolete da vrućina i sparina ne uđu direktno i otvoriti ih i prozračiti prostorije tijekom noći, kada su temperature zraka ipak niže. Ako koristite klima uređaj, prilagodite temperaturu s obzirom na vanjsku temperaturu zraka, pazite da razlika ipak ne bude veća od 7-10˚C.

Za vrijeme velikih vrućina posebno se trebaju paziti ugrožene skupine: osobe starije dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, osobito kronični bolesnici, srčani bolesnici ili osobe s povišenim krvnim tlakom. Češće ih kontaktirajte i pomažite im u kupnji da ne moraju izlaziti na najveće vrućine. Novorođenčad i djecu do 2 godine uopće ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine. Nikako ih ne ostavljajte u zaključanim automobilima pa čak ni na trenutak.

Za kraj, usporite. Iskoristite vrijeme odmora, opustite se i zavolite toplinu. Družite se s prijateljima u hladu, spavajte popodne, šećite šumom. Samo nikako u crnom!

Izvor: jgl.hr

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*