Međimurje Press
Korisni savjeti

Skrb temeljena na znanjima o traumi!

U periodu od 28. do 30. rujna 2021. u Timeout Heritage hotelu, Ilica 16, u Zagrebu, održat će se završna edukacija za sudionike međunarodnog projekta ‘Skrb temeljena na znanjima o traumi’. U utorak, 28. rujna pozivamo Vas da nam se pridružite, te u razgovoru sa sudionicima i projektnim timom saznate zašto smo dužni najranjivijoj djeci pružiti skrb temeljenu na znanjima o traumi.

Istraživanja pokazuju da je troje od četvero djece koji se nalaze u sustavu alternativne skrbi imalo iskustvo traume. Nažalost, unatoč tim uobičajenim iskustvima, mnogi stručnjaci nisu adekvatno educirani kako skrbiti o djeci i mladima koji su doživjeli traumu. Kako bi odgovorili na ove potrebe SOS Dječje selo Hrvatska je od ožujka 2020. počelo s provedbom projekta kojim se želi širokoj zajednici stručnjaka pružiti znanja, alati i edukacija koja su im potrebna da pomognu djeci da iza sebe ostave prošlost.

Međunarodni projekt ‘Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece –  integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi’ (skraćenog naziva  ‘Skrb temeljena na znanjima o traumi’) SOS Dječje selo Hrvatske provodi na području cijele Hrvatske.

Tijekom proteklih 18 mjeseci projektni tim proveo je 24 dana izravne edukacije za 100 stručnjaka u četiri hrvatska grada. Tri grupe uspješno su završile svoje cikluse u trajanju od šest dana, a tijekom rujna isto će ostvariti još dvije grupe.

Posebnost ovih edukacija je sveobuhvatni pristup traumi u radu s djecom iz alternativne skrbi te ravnopravno ko-trenersko sudjelovanje stručnjaka po iskustvu – mladih osoba s iskustvom života u alternativnoj skrbi.

Upravo sudjelovanje stručnjaka po iskustvu sudionici mahom opisuju kao najdragocjeniji doprinos učenju: ‘Sve informacije o traumi su mi bile važne, dubinsko razumijevanje i podrška glavnih trenera, ali perspektiva mladih je srce edukacije’, rekla je sudionica iz Splita.

Projekt završetkom edukacija uživo ne staje. Već u listopadu krećemo i s e-učenjem u kojem će svi zainteresirani stručnjaci iz različitih područja (zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe…) moći na zanimljiv i interaktivan način steći ili proširiti svoja znanja o radu s djecom s iskustvom traume.

Uz sve navedenom moramo još istaći kako smo posebno ponosni što je čak 5 organizacija alternativne skrbi o djeci izrazilo interes za uključivanjem u organizacijski razvoj. One su u naše edukacije uključile veći broj stručnjaka te će tijekom idućih mjeseci menadžment organizacija dobiti našu punu podršku za integriranje znanja o traumi u cijeli svoj sustav.

Projekt se provodi uz naše partnere:SOS Kinderdorf International, organizaciju Celsis iz Škotske, specijalizirana za edukaciju stručnjaka iz sustava skrbi te 6 SOS nacionalnih udruga iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Belgije, Srbije.   

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa REC (Rights, Equality and Citizenship).

 

NEŽA ŠIPTAR

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja