Umjetna inteligencija B.A.R.I.C.A. u funkciji asistencije studentima FOI-ja

Tim mladih znanstvenika stvorio umjetnu inteligenciju – B.A.R.I.C.A.

Tim znanstvenika i studenata s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu (FOI) na čelu s izv. prof. dr. sc. Markusom Schattenom stvorio je umjetnu inteligenciju B.A.R.I.C.A., osmišljenu kao asistenticu za pomoć studentima Fakulteta, pružajući im korisne informacije o mjestu u učionici, profesorima i rasporedu.

B.A.R.I.C.A. je akronim iza koje stoji naziv Beautiful ARtificial Intelligence Cognitive Agent – kognitivni agent za umjetnu inteligenciju. Tim koji je stvorio Baricu malo se poigrao s aronimom, obzirom da se radi o tradicionalnom ženskom imenu iz Hrvatskog Zagorja, sjevernog dijela Hrvatske u kojem je smješten FOI.

Fotografija 1. B.A.R.I.C.A. (izvor: FOI)

B.A.R.I.C.A. je programirana da u ovoj fazi može studentima davati odgovore na ključna četiri pitanja:

1. Barice, reci mi nešto o FOI-ju.

2. Barice, gdje je dvorana br. XY?

3. Barice, gdje se nalazi ured profesora/ profesorice XY?

4. Barice, možeš li provjeriti raspored predavanja?

Prikaz 1: Princip rada B.A.R.I.C.A.- e (Izvor: FOI)

Umjetno stvorena inteligencija radi slično kao i drugi, u svijetu mnogo poznatiji osobni asistenti tog oblika (npr. Alexa, Siri, Google Assistant, Mycroft i sl.), a sastoji se od nekoliko komponenti. Prije svega tu je grafičko sučelje implementirano uz JavaScript (komunikacija sa poslužiteljem), Hovercraft (prezentacija) i CrazyTalk (za izradu video sekvenci govora). Zatim je tu i Speech-to-text sučelje implementirano uz pomoć Voicenotebook servisa, kao i NLP poslužitelj koji upravlja prezentacijom te model procesiranja prirodnog jezika. Poslužitelj je i implementiran u programskom jeziku Python, na kojem, među ostalima, rade studenti FOI-ja u okviru redovne nastave na studiju informatike.

Tvorac B.A.R.I.C.A.-e je dr. sc. Markus Schatten, izvanredni profesor na FOI-ju i voditelj Artificial Intelligence laboratorija, koji ističe da se ovdje ne radi o komercijalnom produkcijskom rješenju, već relativno dobroj proof of concept aplikaciji. Schatten je implementirao temeljnu verziju sustava i dalje ju održava uz pomoć kolega iz FOI-jevog AI laboratorija – asistente dr. sc. Igora Tomičića i dr. sc. Bogdana Okrešu Đurića.

Fotografija 2. B.A.R.I.C.A. u nastajanju (izvor: FOI)

Prilagodbu za potrebe Fakulteta kompletno je implementirala (sada već bivša) studentica Tajana Šokec u okviru prakse u AI Laboratoriju. Na tu temu je osvojila i Rektorovu nagradu obzirom da je razvila interesantan hibridni model umjetne inteligencije. Kako je izgledala implementacija Barice, možete pogledati ovdje.

B.A.R.I.C.A. je na FOI-ju prvi takav projekt, no nakon nje javilo se još nekoliko inicijativa za izradom sličnih agenata za razgovor, pa je u nastajanju Baricin pandan – chatbot ‘Štef’. Njega bi trebao razviti tim projekta IRI Hyper pod vodstvom profesora dr. sc. Rubena Piceka.

Na takvim i sličnim projektima, osim profesora i asistenata, rade i timovi studenata, kaže Schatten i navodi da su za njih svake godine organizirani meetup-ovi, radionice, studentska praksa, a u planu su i on-line tečajevi.

Fotografija 3. B.A.R.I.C.A. na Fakultetu organizacije i informatike (izvor: FOI)

Umjetna inteligencija B.A.R.I.C.A. bi u svakom slučaju ovdje trebala poslužiti kao pripomoć studentima i posjetiteljima Fakulteta, no na FOI-ju razmišljaju o njezinoj prilagodbi za muzeje u kojima može biti izrazito atraktivan dodatak izložbi, kao što je to pokazao sustav napravljen u muzeju Salvadorea Dalija. No, B.A.R.I.C.A. može poslužiti i za mnoštvo drugih upotreba, tj. gdje god je potrebno prezentirati neke informacije, a turizam se nameće kao jedno vrlo plodno područje.

Fotografija 4. B.A.R.I.C.A. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (izvor: FOI)

Iako ih mnoga europska sveučilišta uvode direktno u nastavne procese, Schatten smatra da ovakvi chat botovi ne mogu zamijeniti sveučilišne asistente, no sigurno mogu pomoći da poboljšaju svoj radi i da olakšaju svakodnevne poslove. Slično je u medicini, istraživanja su pokazala da je najbolji rezultat u dijagnosticiranju onda kada umjetna inteligencija i liječnici surađuju, odnosno svaki od njih pojedinačno nema tako dobre rezultate kao kad djeluju u sinergiji. ‘Vjerujem da nešto vrlo slično možemo očekivati u podučavanju. S druge strane, ovakvi agenti već danas mogu zamijeniti mnoge druge repetitivne poslove, posebice u državnoj upravi, prodaji, ugostiteljstvu i sl. To naravno ne znači da će nam roboti i umjetna inteligencija “ukrasti” naše poslove, već znači da će neki poslovi s vremenom nestati zbog napretka tehnologije, kao što su nestajali i prije, istim tempom kao što novi nastaju – primjerice tko je prije 15 godina čuo za influencere, community managere i slično?’ – zaključuje FOI-jev profesor Markus Schatten.

PR Odjel FOI

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*