medjimurjepress@gmail.com

Zimski savjeti za vlasnike pasa

Zima i hladna klima donose mnoge brige za odgovorne vlasnike pasa, stoga treba imati na umu više mjera opreza:

–  Ne ostavljajte vašeg psa vani na duže vrijeme.  Hladni vjetar čini dane hladnije od stvarnih očitanja temperature. Budite obazrivi na tjelesnu temperaturu vašeg psa, te ograničite svoje vrijeme na otvorenom.

–  Adekvatno sklonište je nužnost. Držite svog psa na toplom i suhom te daleko od propuha. Skloništa obložena samo s pločicama i betonom znaju postati vrlo hladna, pa je potrebno obložiti podove tog mjesta tepisima, dekama, jastučićima i sl.

–  Budite posebno oprezni prilikom hodanja ili igranja sa svojim psom u blizini smrznutog jezera, rijeke ili bare. Vaš pas bi mogao skliznuti ili skočiti te tako dobiti ozbiljne ozlijede.

– Češljajte svog psa redovito. Vaš pas treba dobro njegovano krzno da bi bio ispravno izoliran. Kratkodlakim psima može biti posebno hladno, pa razmislite o kaputiću za pse. Dugodlakim psima bi se višak dlake oko prstiju i stopala jastučića trebao ošišati radi lakšeg uklanjanja i čišćenja snijega. Prilikom podrezivanja treba paziti da se ne porežu druga delikatna područja stopala.

–  Hranite svog psa tako da dobije dodatne kalorije, posebno ako provodi puno vremena na otvorenom ili je radna životinja. Da bi u zimi bila regulirana temperatura tijela životinje potrebno je više energije, tako da su  potrebne dodatne kalorije. Tom prilikom ne treba se bojati da će vaš pas postati debeljuca.

–  Ako iz šetnje po kiši ili snijegu pas u kuću dođe mokar, treba ga obrisati ručnikom ili isfenirati. Važno je da mu šape  budu suhe i čiste. To pomaže da se izbjegnu malene porezotine i napuknuće jastučića. Malo vazelina može omekšati jastučiće i spriječiti daljnje pucanje.

–  Ne ostavljajte svog psa samog u automobilu. Ako motor radi, ugljični monoksid može ugroziti život vašeg psa. Ako je motor isključen, temperatura u automobilu će pasti i postat će prehladno za boravak vašeg kućnog ljubimca.

Zdravstveni savjeti

Psi nam ne mogu reći da se ne osjećaju dobro i da su bolesni.  Odgovoran vlasnik psa mora obratiti posebnu pozornost na svog psa tijekom zimske sezone. Zapamtite sljedeće savjete da svog psa zadržite zdravim:

–  Antifriz  je vrlo otrovan. Iako je mirisa i okusa koji vašem psu ne smetaju, ako ga popije može biti  smrtonosan.

–  Sol koja se koristi za topljenje leda na cestama i nogostupima može ozbiljno iziritirati jastučuće na šapama. Nakon šetnje isperite i osušite šape vašeg psa.

– Psu treba osigurati dovoljno svježe vode. Kao i u ljeti, u zimi lako dođe do dehidracije psa. Snijeg nije prikladna zamjena za vodu.

– Velika zimska opasnost za pse su smrzotine. Kako biste spriječili smrzotine, koje posebno pogađaju uši, rep i noge psa, ne ostavljajte svog psa da predugo boravi izvan kuće.

– Budite vrlo oprezni i kod dopunskog zagrijavanja. Kamini i prijenosni grijači mogu biti vrlo opasni jer se psi na njih mogu opeći. Provjerite da li svi kamini imaju imaju zaslone,  dok grijače valja držati van dohvata.

– Poput ljudi, psi su u zimi više podložni bolestima. Ako primjetite bilo kakve sumnjive simptome treba ga odmah odvesti veterinaru.

– Bez konzultacija veterinara psu se ne smiju davati nikakvi lijekovi.

Zima nam donosi puno zabave i odmora, ali vlasnici trebaju u tim veselim danima trebaju imati na umu sljedeće posebne mjere opreza:

– Nova štenad i psi zahtijevaju dodatnu pozornost i stabilno okruženje koje, međutim, ne dolaze s praznicima u zimsko godišnje doba. Također, štene nije igračka ili poklon koji poslije, ako ga se zasitite, mogu biti vraćeni u trgovinu. Umjesto toga, sugerira se da se djetetu pokloni igračka, povodnik ili krevetić za psa kojeg će, ako se uistinu namjerava nabaviti i dobiti.

– Božikovina, imela i božićna zvijezda su biljke opasne ili čak otrovne za vaše kućne ljubimce. Pobrinite se da se čuvaju na mjestima do kojih vaš pas ne može doći.

– Pregledajte poklone za pse kako bi bili sigurni da su sigurni. Pokloni kao što su plastične igračke i štapići od sirove kože mogu biti opasni.

– Uklonite lampice s nižih grana na svom božićnom  drvcu. Oni mogu dobiti ozlijediti vašeg psa.

– Treba posebno paziti na električne žice. Ljubimci često pokušavaju ih žvakati, što može dovesti do ozbiljnog strujnog udara ili šoka. Žice moraju biti van dohvata životinje.

– Izbjegavajte korištenje staklenih ukrasa. Oni se lako mogu slomiti i izrezati stopala i usta psa.

– Suzdržite se  od korištenja jestivih ukrasa. Vaš pas može srušiti drvo pri pokušaju da ih pojede. Također, komercijalni ukrasi mogu sadržavati boje ili toksine.

– Bez obzira da li je drvo prirodno ili umjetno, obje vrste igala su oštre i neprobavljive. Ne ostavljajte vašeg psa bez nadzora u sobi s drvcem.

– Ukrasne trake su također opasne za ljubimce. On mogu omesti cirkulaciju dok, ako ih se proguta, blokirati crijeva.

– Alkohol i čokolada su otrovne za pse, čak i u malim količinama. Držite nezdrave stvari van dohvata ljubimca.

I zapamtite: Psi nam ne mogu reći da se ne osjećaju dobro i da su bolesni!

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*