Kraljevski Renesansni Pjenušac Urtica

Renesansni festival u Koprivnici biti će mjesto gdje će se uz parfem Urtica, premijerno i exkluzivno moći degustirati domaći autohtoni prvi koprivnički pjenušac Urtica. Nakon dugih šesnaest mjeseci stvaranja pjenušca, vrijeme je da ge svima predstavim ističe tvorac pjenušca Dejan Levačić.

Odakle zamisao?

Kada sam prije nekoliko godina započeo proces kreiranja parfema od koprive, paralelno se rađala ideja da moram uz parfem kreirati i pjenušac od koprive. Osnove spravljanja pjenušca dobivam od vrsnih vinara / Sibon / u Međimurju, ali s velikom napomenom i naglaskom da se upuštam u podučje koje možda neće uroditi pozitivnim ishodom.

Koje je vino baza i ima li još koga da je sudjelovao u procesu stvaranja pjenušca?

Bijelo autohtono vino iz Koprivnice baza je pjenušca, dok su se mladi koprivnički vinari upustili u avanturu spravljanja pjenušca zajedno sa mnom.

Koliko je dugo trajao postupak stvaranja i kakav je pjenušac?

Šesnaest mjeseci trajao je proces nastajanja pjenušca, te želim napomenuti da sam prilikom stvaranja istog koristio sve ono što sam sam naučio prilikom kreiranja parfema i neke procese koji su nespojivi primjenio sam na pjenušac. Tako pjenušac ima prirodan miris i okus koprive, dok sam tonalitet zelene boje dobio isključivo na prirodan i ekološko čist način dugotrajnim postupkom. Ljetni, osvježavajuć, svježi pjenušac, s malim postotkom alkohola.

Ovo je samo izlet u svijet pjenušaca ili?

Vizija i želja mi je da ovu priču nastavim razvijati upravo u Koprivnici zajedno s mladim domaćim vinarima, a sve u razvoju turističko gastronomske ponude kako u Koprivnici, tako i izvan nje. Za Badnjak pripremam pjenušac od kruške. Limitirana edicija od 50 boca pjenušca. Franky je ime pod kojim ću ga predstaviti, a uspomena je na djeda i krušku koju je zasadio prije pedeset godina.

Reakcije i očekivanja od pjenušca?

Nezaobilzan proizvod u segmentu turizma, iz razloga što gostima možemo ponuditi autohtoni proizvod kojeg nemaju kod kuće, a koji će im ostati u sjećanju na odmor u hrvatskoj, kao i svima nama da svakodnevno uživamo u pjenušcu Urtica.

www.levy.com.hr

(mp)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*