Ljeto i kupanje

Kako se razvijao neizostavni ljetni komad?

Ljeto i kupanje su neodvojivi.Ništa tako ne rashladi i osvježi kao voda. Jučer smo se bavili potpunom golotinjom, danas vam prenosim par dobrih članaka o povijesti kupaćih kostima. Iako i muškarcima trebaju kupaće gaće, vidjet ćete da su na slikama više zastupljeni ženski kupaći kostimi, a zna se i zašto, proizvođači uvijek lupaju na žensku taštinu, žene su najbolji potrošači. Pa, ako se ne volite kupati u Adamovim i Evinim kostimima, uživajte u ovom modnom vremeplovu.

Kupaći kostimi su postali dio ljetne garderobe, te iz sezone u sezone dolaze u različitim oblicima, bojama i krojevima. Ovisno o ukusu i liniji, svaka od nas bira najbolji model kupaćeg kostima te uživa noseći ga na plažama. No, jeste se ikada zapitali kako bi bilo da baš poput žena iz osamnaestog stoljeća morate nositi duge haljine na plaži ili tajice u kombinaciji s kratkim haljinama?

Naime, još u doba staroga Rima žene su nosile kupaće kostime koji su pokrivale ramena i sezala sve do koljena i bili su glavna odjevna kombinacija za bavljenje različitim sportovima. Zanimljiva je činjenica kako dugo vremena nije bilo nikakvih pravila kada je u pitanju odjeća za plivanje, a onda je početkom 17. stoljeća u Engleskoj došlo do preokreta.

Žene su počele nositi žute haljine čiji je materijal bio dosta krut i nipošto se nisu smjele vidjeti siluete žena. Osim toga, 1776. u Engleskoj je donesen službeni drees code za žene, koje se ni u koje doba dana ni noći nisu smjele kupati bez Shifta na njihovim tijelima. Shift je bio naziv za kupaće kostime tog doba, koji su zapravo prekrivali cijelo ženino tijelo, a bile su dužne nositi i kape na glavi.

Danas je sačuvan i izvještaj ekspedicije Humphrey Clinker, koji najbolje svjedoče da su žene zbog kulturnih i tradicijskih načela morale sakrivati svoje tijelo tokom kupanja unatoč visokim temperaturama, a to zasigurno nije bilo nimalo ugodno.
Žene nose jakne i podsuknje od smeđega lana s kapama u kojima su držale svoje maramice za brisanje znoja sa lica, ali iskreno, ne znam je li to zbog pare koja ih okružuje, prirode haljine ili zbog svega navedenoga, ali one izgledaju tako isprano i užasno da sam ja uvijek od njih okretao glavu.

Izvor: www.magicus.info

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*