medjimurjepress@gmail.com

‘Crta stvarne kontrole’ (LAC) između Indije i Kine

Nastavno na priopćenje objavljeno nakon 17. sastanka komisije za granicu (Working Mechanism for Consultation and Coordination, WMCC), dvije su strane pregledale situaciju u pograničnim područjima Indije i Kine – ‘Crte stvarne kontrole’ (LAC) u zapadnom sektoru. Složili su se kako je ključno za nesmetan cjelokupni razvoj bilateralnih odnosa potrebno pravovremeno i potpuno raspuštanje vojnika uzduž ‘Crte stvarne kontrole’ (LAC) te izbjegavanje vojne konfrontacije na graničnim područjima Indije i Kine u skladu s bilateralnim sporazumom te protokolima koji su ključni za vraćanje mira i staloženosti. To je ujedno bio i dogovor postignut između dva posebna predstavnika – NSA-e i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, u njihovom razgovoru 5. srpnja.

U tom je smislu postignut određeni napredak, ali postupak odvajanja još uvijek nije završen. Viši zapovjednici dviju strana sastat će se u bliskoj budućnosti kako bi osigurali dodatne korake u tom pogledu.

Kao što smo već naveli, održavanje mira i staloženosti u pograničnim područjima temelj je našeg bilateralnog odnosa. Stoga očekujemo da će kineska strana iskreno surađivati ​​s nama na deeskalaciji sukoba te vraćanju mira i staloženosti na granici što je prije moguće nastavno na ranije postignut dogovor Specijalnih predstavnika.

Ivan DELIĆ

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*