Međimurje Press
Svijet Vijesti

Dan EUROPE 9. svibanj

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN KOJIM SE SLAVI MIR I JEDINSTVO U EUROPI

Na današnji dan sjećamo se i naših djedova i očeva koji su se uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su htjeli zatrti naš hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena, izbrisati kao narod u Dalmaciji. Stanovništvo našeg kraja trpjelo je vojni i civilni teror od strane talijanskih i njemačkih fašista, a braneći svoj dom svrstali su modernu Hrvatsku u red zemalja antifašističke koalicije. Mnogi su, nažalost, svojim životima platili cijenu slobode, a tisuće je rodoljuba prošlo logore jer su izabrali časni put u borbi protiv fašističkih i nacističkih agresora.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija“, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe”.

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja