medjimurjepress@gmail.com

Dan pobjede nad fašizmom

U Europi se obilježava Dan pobjede nad fašizmom

Prije točno 75 godina zemlje saveznice prihvatile su kapitulaciju tadašnje nacističke Njemačke čim eje završio Drugi svjetski rad na europskom tlu. Diljem starog kontinenta zbog pandemije koronavirusa održavaju se te manje svečanosti.

U Velikoj Britaniji je dvominutnom šutnjom odana počast žrtvama rata, a u Londonu su nadlijetali zrakoplovi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Parizu je položio vijenac na grob neznanog vojnika. Njemačaka kancelarska Angela Merkel i predsjednik Frank.Walter Steinmeirr položili su vijence u Berlinu kod spomenika žrtvama rata i diktature.

Povodom obilježavanja 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom, izaslanik Predsjednika Republike Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku, sudjelovali su polaganju zajedničkog vijenca kod Grobnice narodnih heroja na Gradskom groblju Mirogoj.

U prigodi obilježavanja Dana Europe Predsjednik Republike predsjednik Zoran Milanović posjetit će Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (Unska 3) Osim sastanka s predstavnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva i njihovog predstavljanja s naglaskom na EU projekte, Predsjednik Republike posjetit će Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES), nazočit će prezentaciji izložbe robota iz Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) te će, putem video linka, razgovarati sa znanstvenicima iz Švedske, Njemačke i Norveške.

(mp)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*