HDS pozdravlja izglasavanje EU Direktive o autorskom pravu

Europski Parlament danas je u Strasbourgu velikom većinom usvojio prijedlog EU Direktive o autorskom pravu, na zadovoljstvo kreativaca diljem Europe

Za izmijenjeni prijedlog Direktive glasalo je 438 zastupnika, 226 bilo je protiv dok ih je 39 bilo suzdržano. Velika prekretnica u ostvarivanju autorskih prava na Internetu, ova je Direktiva alat koji će glazbenicima i ostalim kreativcima i umjetnicima omogućiti da s velikim internetskim platformama ispregovaraju pravične naknade za korištenje njihovih djela.

Usvojeni prijedlog Direktive sadrži amandmane kojima je cilj osigurati da umjetnici, posebno glazbenici, izvođači i literarni autori, kao i novinski nakladnici i novinari, budu plaćeni za svoj rad kad ga koriste platforme poput YouTubea, Facebooka i Googlea.

Pri tom se za građane neće ništa promijeniti, Internet će ostati jednako zabavno, ali postati poštenije mjesto. Direktiva omogućava slobodu izražavanja kreativaca i svih onih koji se Internetom služe dok istovremeno vodi računa o razvoju malih internetskih tvrtki i start-upovima.

Zato su je pozdravile sve europske udruge kreativaca, koje su posljednjih  mjeseci i tjedana pozivale građane i posebno europarlamentarce da prepoznaju važnost Direktive za budućnost europske kreativnosti, kulture i gospodarstva.

Predsjednik HDS-a Ante Pecotić povodom ove vijesti izjavio je: „Sretni smo i zahvalni svim, a posebno hrvatskim euro-parlamentarcima koji su čuli naš glas i danas glasali za Direktivu, glasajući tako za i dalje slobodan Internet – ali Internet od kojeg će, nadam se u budućnosti, koristi imati i kreativci a ne samo velike internetske platforme. Direktiva njima sada nalaže odgovornost za dijeljenje sadržaja  kojeg korisnici postavljaju, što je u redu, s obzirom da su platforme te koje zgrću milijarde. No istina je da će Direktiva omogućiti veću raznolikost na Internetu  što će značiti bogatiju digitalnu sutrašnjicu za sve.

Velike internetske platforme posljednjih su mjeseci snažno lobirale protiv Direktive, zastrašujući javnost s lažnim tumačenjima da će ona značiti „kraj Interneta“ i cenzuru te zaustaviti dijeljenje šaljivih sadržaja kao što su memeovi. Protivnici uvođenja reda na digitalnom tržištu tvrdili su, uz to, da će Direktiva malim internetskim tvrtkama nametnuti skupe tehnološke zahtjeve zbog kojih će one otpasti iz tržišne utakmice – ali Europski parlament sve je te spinove danas odbacio.

Axel Voss, predsjednik nadležnog Odbora za zakonodavstvo, izjavio je: „Siguran sam da će, kad se prašina slegne, Internet biti slobodan kao i danas a autori i novinari će zarađivati poštene naknade od korištenja njihovih djela. Svi ćemo se pitati oko čega se digla strka.“

Vijest o usvajanju Direktive odjeknula je u cijeloj Europi. Emmanuel Macron, predsjednik Republike Francuske, prokomentirao je: „Velik napredak za Europu: zaštita autorskih prava znači i našu slobodu, slobodu naših informacija, naših kulturnih djela, poznatih u svijetu.“

Hrvatska Vlada i ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, također su se aktivno uključili u javnu raspravu podržavši zahtjeve hrvatskih kreativaca. Hrvatsko društvo skladatelja, kao i ostale udruge uključene u raspravu o Direktivi, na tome im ovim putem zahvaljuju.

Posebna zahvalu i čestitku ovom prigodom posebno upućujemo svim svojim članovima koji su se, shvativši važnost teme, pismima i objavama aktivno obraćali europarlamentarcima i domaćoj javnosti. Ishod glasanja u Europskom parlamentu pokazao je da se njihov trud, kao i trud udruga koje ih zastupaju, isplatio!

(HDS)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*