medjimurjepress@gmail.com

Hrvatska se prvi put predstavlja na Wind Europe konferenciji

Od 2. do 4. travnja u Bilbau će se održati Wind Europe 2019 Conference & Exhibition, najveći i najznačajniji ovogodišnji europski događaj u području korištenja energije vjetra, koji će okupiti će ključne europske institucije i europsko gospodarstvo ovog sektora. Svoj dolazak najavilo je više od 7 000 izaslanika, na konferenciji će sudjelovati 300 govornika, uključujući ministre energetike. Prvi put će se na ovom vodećem međunarodnom skupu pozdravnim govorom obratiti i jedan ministar iz Hrvatske – ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Tomislav Ćorić.

Zajednički je cilj naučiti te, uz razmjenu iskustava i znanja, umrežiti i oblikovati viziju budućnosti Europe koja trenutno stoji na raskrižju jer uz trenutne rasprave o klimatskim promjenama koje dramatično podižu svijest građana, potrebna je i hitna akcija za dekarboniziranje energetskog miksa.

Sudjelovanje hrvatskih predstavnika na Wind Europe 2019 Conference & Exhibition organizira udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske s ciljem da prvi put predstavi znanje i iskustvo Hrvatske u području korištenja energije vjetra.

K tome, OIEH na prvom hrvatskom sudjelovanju na Wind Europe konferenciji organizira i dva panela pod nazivom South East Europe in Focus, u kojima sudjeluju najpriznatiji hrvatski stručnjaci i gospodarstvenici, zajedno s predstavnicima europskih institucija i svjetskih korporacija. Teme panela su: System integration of wind energy in South East Europe i Projects of common interest in South East Europe. Na potonjem sudjeluje i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Udruženje OIEH ovom prigodom također prvi put okuplja i predstavlja hrvatske tvrtke na zajedničkom izložbenom prostoru sa željom da pokaže ukupni značaj i vrijednost tvrtki koje posjeduju znanje i iskustvo u radu na projektime OIE, posebice energije vjetra, te njihova nastojanja i planove na tom području. Uz njih će se prezentirati i one koje u Hrvatskoj u ovom području djeluju kroz svoje podružnice. Predstavit će se HEP, HOPS, HROTE, IGH, Zagrebtrans, Kamgrad, AMPnet, FRACTAL, HELB, ENCRO, Terra Purus, C.E.M.P., Acciona Energija, RP Global projekti, Megajoule Adria, Petrol i TECOI, Selan, Norinco i Energija projekt, Acuo energy MED, Enlight Renewable Energy i Eco Wind.

Uz predstavljanje na Wind Europe 2019 Conference and Exhibition u Bilbau OIEH najavljuje i prvu regionalnu konferenciju Dani dobrog vjetra koja će se 13. i 14. lipnja ove godine održati u Vodicama, koju će realizirati u partnerstvu s Wind Europe, a na kojoj će sudionici iz regije podijeliti svoje iskustvo i znanje koje imaju u razvoju i realizaciji projekata vjetroenergije.

Važnost prvog ovakvog predstavljanju Hrvatske na Wind Europe konferenciji i izložbenom sajmu, prepoznalo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod čijim se pokroviteljstvom ono i odvija, a sinergijskom učinku predstavljanja naše zemlje na ovom značajnom događaju svojom podrškom doprinosi i Hrvatska turistička zajednica.

Cilj je ovakvim sinergijskim djelovanjem pozicionirati Hrvatsku kao regionalnog predvodnika energetske tranzicije ka modernoj energetici. A stvaranje sinergije najbolji je put do stvaranja domaće energije.

(OIE HRVATSKA)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*