Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, broj 28/19

Zadovoljstvo nam je predstaviti vam dvadeset osmi broj elektroničkog biltena Informacijskog centra Europe Direct Čakovec. E – bilten će tijekom 2018. godine izlaziti kao dvomjesečnik, a svojim će se informacijama i sadržajem nadovezivati na rad EDIC Čakovec centra. Tako ćete moći saznati vijesti o brojnim događanjima i aktivnostima koje će EDIC Čakovec provoditi na području Međimurske županije, kao i informacije i vijesti iz Europske unije. E-bilten vam omogućava informiranje i van radnog vremena Informacijskog centra Europe Direct Čakovec te je dostupan na internetskim stranicama Centra.

#YOUREURIGHT KAMPANJA

Europska komisija pokrenula je web stranicu  #youreuright na kojoj vam donosi korisne informacije kako biste odlučili što dalje i informirali se radi rješavanja sporova.  Na web stranici možete saznati više o tome koja su to prava, kako ih upotrebljavati i što trebate poduzeti da biste riješili spor.
europa.eu/youreuright/your-rights_hr
ZAŠTITITE SVOJA PRAVA KAO POTROŠAČ U EU-U – #YOUREURIGHT
Kao potrošač u EU-u, imate više prava nego što mislite. Ta su prava nastala da bi vas zaštitila na internetu, izvan njega i diljem EU-a. Saznajte koja su to prava i kako ih možete koristiti.
To je jedno od osnovnih prava kupaca na internetu, i ne treba vam razlog za povrat kupljene robe. Jednostavno obavijestite prodavatelja u roku od 14 dana i vratite proizvod – to je vaše pravo.
Kao građanin EU-a, pravo na istinito oglašavanje predstavlja #yourEUright. „Zavaravajuće oglašavanje“ obmanjuje ili je vjerojatno da će obmanuti osobe kojima je upućeno. Oglasi trebaju točno navoditi dostupnost proizvoda i od čega je napravljen.
Prijenos računa u drugu banku trebao bi biti izvršen bez problema. Nakon što otvorite novi račun u drugoj banci, vaša stara banka kod sebe zatvara vaš račun. Ne bi trebalo biti skrivenih naknada. No što ako ih ima?
To je #yourEUright da neispravan proizvod bude popravljen ili zamijenjen. Prodavatelj mora popraviti, zamijeniti, sniziti prodajnu cijenu ili vam vratiti novac ako je proizvod neispravan ili ne radi kako je oglašeno unutar prve dvije godine.
ORGANIZACIJE POTROŠAČA KOJE BRANE #YOUREURIGHT
Udruge potrošača aktivno informiraju i pomažu potrošačima iz EU-a poput vas. Europska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) štiti interese svih Europljana i zastupa 45 neovisnih nacionalnih organizacija potrošača iz 32 europske zemlje. Zaslužna je za to da se stajališta potrošača iz svih dijelova Europe čuju na mjestima donošenja politika u EU-u. Njezine članice podižu svijest o vašim pravima i mogu vam pomoći kad vam je nanesena nepravda.
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*