U Kini je najbogatije selo na svijetu Hauxi

U kineskom selu svi žive u vilama, imaju izdašni bankovni račun, umjesto tramvaja ili autobusa javni prijevoz su helikopteri… Jedino što je misterioznije od toga je pitanje kako su mještani zaradili to bogatstvo i gdje ga mogu potrošiti.

Kinesko mjesto Huaxi u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv “Selo bogataša”, piše Pun kufer. Neboder na 72 kata, helikopteri na nebu, tematski park i luksuznih vila na bacanje, neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji.

Svaki od 2 tisuće stanovnika, koliko ih ovdje službeno živi, ima više od 143 tisuće dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

No, postoji i kvaka. Ako selo napustite i odlučite se preseliti negdje drugdje, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo da nitko ne smije napustiti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u tjednu, pa se postavlja pitanje, gdje uopće mogu potrošiti sve te novce? Očito, samo u Huaxiju.

Prije 30-ak godina, ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od 600-tinjak stanovnika. No, tad se ukazao visoki partijski dužnosnik, Wu Renbao i donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Zarade 18 tisuća dolara na godinu

Mediji su se za Huaxi zainteresirali 2004., kad je objavljeno kako godišnje stanovnik sela u prosjeku zaradi gotovo 18 tisuća dolara, što je znatno veći iznos od onog kojeg možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantni neboder na 72. kata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 milijuna dolara. Visina nebodera je 328 metara, čime je, usporedbe radi, za 4 metra viši od Eiffelovog tornja.

Jasno, selo ima i prijevozno poduzeće. Ali ono, kako bi očekivali, ne prometuje kopnom, već nebom. Naime, za prijevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su kineski zid i zabranjeni grad.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*