medjimurjepress@gmail.com

Njihov 80.rođendan

Planetarno poznati crtani likovi uz koje su odrastale mnoge generacije – Tom i Jerry, slave svoj 80. rođendan.

Mačak iz crtanog filma, kojem je dosadio miš koji živi u njegovoj kući, planira zavjeru kako bi ga izbacio, i to tako što će ga prvo uloviti u klopku na koju stavi komad sira. Miš, koji zna što mačak smjera, bezbrižno se dočepa sira i odlazi punog trbuha.

Vjerojatno možete pretpostaviti što se dalje događa. Priča se završava kao i uvijek: s mačkom koja urla od bola, ali koja ne odustaje od svog plana.

Zaplet crtića je možda poznat, ali priča iza njega možda nije. Od osvajanja Oscara do tajne produkcije iza “željezne zavjese” Hladnog rata – tako su Tom i Jerry, koji pune 80 godina, postali jedan od najpoznatijih svjetskih parova “glumaca”, piše BBC.

Ovaj dvojac je, međutim, izmišljen iz očaja. Odjel za animaciju studija MGM, gdje su radili kreativci Bill Hanna i Joe Barbera, borio se da dostigne uspjeh drugih studija koji su izbacili uspješne animirane likove poput Mickeyja Mausa ili Porkeyja Piga.

Animatori MGM-a, obojica mlađi od 30 godina, počeli su osmišljavati svoje ideje. Barbera je rekao kako voli jednostavan koncept crtića o mačkama i miševima, uz sukobe i jurnjavu, iako je to do tada bilo nebrojeno puta napravljeno.

“Puss gets the Boot” bio je prvi crtani film koji su objavili 1940. godine. To je bio pravi hit koji je osvojio nominaciju za Oscara za najbolji animirani kratki film.

Menadžeri su im u početku rekli da ne brzaju previše. Promjena plana uslijedila je kada im je jedna utjecajna osoba iz Teksasa poslala pismo s pitanjem kada može očekivati još jedan od tih “divnih crtanih filmova o mačku i mišu”.

Jasper i Jinxs su, kako su ih isprva nazvali, postali – Tom i Jerry.

Izvor: BBC

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*