medjimurjepress@gmail.com

Svjetski dan inovativnosti o kreativnosti

Prema svjetskom istraživanju Adobea, 75% ljudi smatra da ne ostvaruje svoj kreativni potencijal, a svaki šesti vjeruje kako je kreativnost važna za ekonomiju i razvoj društva.  Zašto se onda prvi rezovi tijekom financijske krize rade na kreativnim područjima?

Svjetski dan inovativnosti i kreativnosti, želi se potaknuti na razmišljanja o tome kako može izgledati svijet u kojem pronalazimo drugačija rješenja za ostvarenje naših ciljeva.

U tom kontekstu, važno je prisjetiti se hrvatskih velikana koju su svojim kreativnim i inovativnim pronalascima promijenili svijet. Po tehničkim konstrukcijama značajan je Faust Vrančić, stekavši svjetsku prepoznatljivost zbog izuma padobrana. Slavoljub Penkala, izumom mehaničke olovke – penkale, započelo je razdoblje primjene suvremenog pisaćeg pribora. Ruđer Bošković, multidisciplinarni znanstvenik, koji je svojom Teorijom prirodne filozofije stvorio uspon prema modernoj fizici čestica, a postavio je i temelje praktične astronomije. Ivan Blaž Lupis Vukić, mornarički inženjer, postao je svjetski poznat zahvaljujući izumu torpedo. Marin Getaldić, učenik glasovitog Galilea, otkrio je refrakcijski teleskop i konusne leće. David Schwarz, konstruirao je zračni brod – zeppelin. Neizostavan je genij Nikola Tesla koji je svojim izumima na području elektrotehnike i otkrićima u fizici, stekao titulu čovjeka koji je izumio 20. stoljeće, a koji je zaslužan za stvaranje modernog svijeta kakvog ga danas poznajemo.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*