medjimurjepress@gmail.com

Branimir Bunjac odlično se snašao u Irskoj

NAKON POLITIKE I BRAČNOG BRODOLOMA BRANIMIR BUNJAC SVOJ MIR NAŠAO U IRSKOJ

Bivši saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac (48) boravi u Irskoj već, kako kaže šest mjeseci. U svom videu koji je objavio na Facebooku nahvalio je Irsku. Kaže da je vrlo brzo našao posao. Dodaje da je ambijent u Irskoj neusporediv s onim u Hrvatskoj. No, otkrio je i ima li se namjeru vratiti.


“Šesti mjesec zaredom živim u Irskoj. Životna situacija me natjerala da se malo premjestim. Sad sam se već prilično naviknuo, upoznao sam dosta ovu zemlju. Imam problema s klimom, ali to je možda najvažniji problem za nekoga tko je doselio iz Hrvatske. Ali, evo, već je sedam dana predivno vrijeme, mislim čak i ljepše nego u Hrvatskoj tako da Irska po tom pitanju zna iznenaditi. Ono što je isto tako definitivno dobro ovdje je da ima posla koliko god hoćete. Čak i u vremenima Covida kada je podijeljeno puno otkaza i jako puno firmi nije radilo. Mogli ste doslovce birati posao koji ćete raditi. Ja sam u jednom trenutku na stolu imao sedam ponuda za posao između kojih sam trebao izabrati. I dan danas svaki tjedan dobivam dvije, tri ponude za posao. Ali, trenutno me ne zanimaju neke prevelike promjene. Izabrao sam jedan posao na kojem sam stalno zaposlen. Imam sva moguća prava, uključujući mirovinsko i godišnji odmor. Radim još nekakva dva honorarna posla da malo i dodatno zaradim i da budem s ljudima i učim jezik. Ovaj ambijent u Irskoj je neusporediv s onim u Hrvatskoj”, ispričao je na svom Facebook profilu Branimir Bunjac.

“Posla ima. Nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto novo. Plaće su visoke. Minimalac je 1700 eura. Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura. Plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži na Fini ili u nekom knjigovodstvu”, priča Bunjac. Kaže da su svi redom, gazde i šefovi ljubazni kao da su vam članovi obitelji.

“Uvijek su vedri i nasmiješeni. Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, dijeliti opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer ja na to nisam navikao da mi se daje toliku pažnju. Ponašaju se prema meni kao da sam ja njihov prijatelj iz djetinjstva. A zapravo sam njihov obični radnik. Usudio bih se reći da sam na dnu ljestvice jer tek sam došao, stranac sam i moj engleski još nije savršen. Ali nema niti najmanje diskriminacije”, kaže Bunjac.

“Kad se sjetim Hrvatske i onog teatra apsurda, hladnoće i zlobe koja vreba na svakom koraku, koža mi se naježi. Mislim si, u ovom trenutku nemoj se nikada vratiti. Ono je pakao. Ali nisam došao ovdje da vječno ostanem. Otišao sam da bih se vratio. Planiram se vratiti u Hrvatsku jer imam tamo nekih nedovršenih poslova. Mislim da je to ipak moja sredina, moj narod i moja domovina. Ovdje ću ostati vjerujem neke dvije godine, a po potrebi i duže. U Irskoj se hrvatski čuje na svakom koraku. Nema firme u kojoj nema Hrvata, pa i tu gdje radim ja. I nije nužno znati engleski da biste ovdje egzistirali”, rekao je Bunjac.  Kazao je da će i dalje izvijestiti ljude o životu u Irskoj.

Izvor: https://www.vecernji.hr/

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*