Međimurje Press
Zanimljivosti

‘Brižan dom za svako dijete’

Program jačanja obitelji u Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje već devet godina, no Mobilni tim SOS Dječjeg sela u zadnjih 18 mjeseci proširio je svoje usluge. Tako je tim ojačan novim kolegama svakodnevno putovao po županiji i pomagao onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Projekt je pokrenut primarno s ciljem zaštite mentalnog zdravlja i kvalitete živote djece i obitelji pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji 29.12.2020. godine, te je financiran od strane fondacije ‘Hermann Gmeiner Fonds Njemačka’.

U 18 mjeseci, Mobilni tim prešao je 120.237 kilometara i na svom su putu proveli 10 različitih vrsta usluga za više od 550 djece. Multidisciplinarni tim od 11 stručnjaka proveo je 2869 savjetodavnih i psihoterapeutskih usluga, 1125 usluga logopeda i 575 usluga za kvalitetno i strukturirano provođenje slobodnog vremena djece. Također je poboljšan pristup u osiguravanju osnovnih životnih potreba 235 obitelji u riziku i osigurano je preko 500 donacija higijenskih potrepština, hrane, odjeće i obuće te pribora za školu.

Ipak, pored zavidnih brojki, najveća potvrda rada i djelovanja Mobilnog tima dolazi od ljudi kojima je ovaj projekt pomogao. ‘Puno mi ovo znači, stvarno jako puno, jer sam drukčija osoba. I prije sam bila dosta samostalna, no ovo mi je kao još veći vjetar u leđa’, navodi gospođa Marina, koja je, zajedno sa svojom djecom, uključena u Program jačanja obitelji.

Veliku ulogu u projektu igrao je TOMBI – kombi koji je preuređen u svrhu provođenja terapija i savjetovanja djece. TOMBI je oslikan velikim, šarenim crtežima, pa mu se djeca posebno vesele kada prilazi njihovoj kući. Interijer TOMBIja također je prilagođen djeci – prepun igračaka i društvenih igara koje im donose zabavu, a ono što je najbitnije, u TOMBIju ih čekaju poznata lica logopeda, psihologa, socijalnih pedagoga i socijalnih radnika. Tim stručnjaka koji za djecu predstavljaju sigurnost, razumijevanje i razbibrigu.

Osim pomoći stručnjaka, djeca su imala još jednog pomoćnika – terapijski jastučić osmišljen od strane stručnjaka Mobilnog tima. On grli, priča, mazi, voli i spava s tobom. On je prijatelj koji sluša. Nježan je, brižan i zanimljiv, a djeca u njemu nalaze još mnogo dobrobiti.

Tako je jednom prilikom kod logopedinje Maje u TOMBI ušao dječak koji je u istom trenu ugledao jastučić i u njemu prepoznao svog prijatelja. Nazvao ga je Luka. Povezali su se u samo nekoliko minuta, a dječak je osjetio nevjerojatnu mirnoću i koncentraciju. Tijekom tretmana Luka je cijelo vrijeme sjedio kraj njega, pričali su o svemu i puno mu je pomogao.

Vjerujemo da će rad stručnog tima u TOMBIju uz pomoć terapijske igračke uveseliti još puno djece u potrebi. A kako izgleda naš TOMBI, provjerite u videu: TOMBI | Najveseliji kombi u Hrvatskoj koji pomaže obiteljima 🚐💨 – YouTube

Dino Premilovac

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja