Međimurje Press
Zanimljivosti

Danas je najdepresivniji dan u godini!

Psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu matematički je izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji

Formula s pomoću koje je Cliff izračunao da je baš ovaj dan najdepresivniji u godini kao faktore ima vremenske prilike, dugove na računu, termin kad stiže sljedeća plaća, činjenicu da nitko nije održao svoje novogodišnje odluke, nisku razinu motivacije.

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije
pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID- 19 ostavljaju duboke psihološke posljedice, što najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate Udruga Životna linija predstavila zajedno s Hrvatskim psihijatrijskim društvom. Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna.

Depresivno raspoloženje češće snalazi ljude za vrijeme prvog radnog dana u tjednu, a treći radni ponedjeljak nakon proslave Nove godine dovoljno je vremena da entuzijazam vezan uz nove početke i novogodišnje odluke splasne, što je teorija koju je formirao psiholog Cliff Arnall.

Povratak u kolotečinu koja se nije promijenila, kao i dugo razdoblje koje treba proći prije dolaska ljeta, sunca i boljeg raspoloženja još su jedni od razloga lošeg raspoloženja.

Tri tehnike kojima se može podići raspoloženje na ovaj sumoran dan su: pomaganje nekome u nevolji, dobivanje nenadanoga komplimenta i slušanje zvukova mora, otkrilo je britansko istraživanje jedne dobrotvorne organizacije.

Tmurne misli nikome nisu nepoznanica, no najgore što čovjek može napraviti je prepustiti im se.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja