medjimurjepress@gmail.com

Do kraja mjeseca uživajte u umjetnosti čipke

Virtualno prošetajte lepoglavskim Pavlinskim samostanom

Umjetnost čipke – od kreacija na haljinama, preko čipkastog šatora i čipke izrađene od 7,5 kilometara konca samo je dio čarolije naše nematerijalne kulturne baštine koja će se prezentira na ovogodišnjem 24. Međunarodnom festivalu čipke.

Jučer, 11. rujna 2020. godine u Lepoglavi se otvorio 24. Međunarodni festival čipke. Kako bi se nastavila tradicija održavanja Festivala, a zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava odlučio je da će se festival održati u drugačijem – virtualnom obliku.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, visokog pokrovitelja festivala, njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima otvorio je Festival: „Danas smo u gradu upisanom na kulturnu mapu Hrvatske. Za čipku je osim znanja, spretnosti i talenta potrebno veliko strpljenje, ono čega nam najviše nedostaje. Strpljene je važna osobina i ako budemo strpljivi nadam se da ćemo idući festival dočekati bez zaštitnih maski.“

Ne želeći prekinuti kontinuitet održavanja Festivala, koji je po prvi puta održan 1997. godine, prilagodili smo se okolnostima i organizirali ga u virtualnom obliku predstavljajući i ove godine svijetu čipku u njenom punom sjaju i ljepoti. Lepoglavska čipka naše je bogato kulturno nasljeđe koje ima značajan utjecaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini“, rekao je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić te naglasio kako na svojim pametnim telefonima, tabletima i računalima možete virtualno prošetati izložbama postavljenima u prostoru pavlinskog samostana i pogledati video predstavljanja 12 inozemnih i devet izlagača iz domaćih čipkarskih centara koji su, da su okolnosti drugačije, danas trebali biti u Lepoglavi kao sudionici.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Anđelko Stričak rekao je kako je za raditi čipku potrebno puno ljubavi i topline te da je čipka odličan turistički potencijal. Veleposlanica Republike Bugarske, Nj.E. Genka Vasileva Georgieva istaknula je kako joj je zadovoljstvo i čast što boravi u Lepoglavi i što je Bugarska zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke: „Tijekom Festivala posjetitelji će se moći upoznati s umijećem izrade čipke u Bugarskoj, koja kao i lepoglavsko čipkarstvo, potječe od briselske čipke.“

Čestitke na organizaciji festivala domaćinu je uputila izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Kolarić pohvalivši način kako su u ovim zahtjevnim i specifičnim vremenima nastavili festivalsku promociju lepoglavske čipke i njene vrijednosti, te prenijela poruku ministrice Nine Obuljen Koržinek: „Vjerujem da će lepoglavska čipka trajno osigurati očuvanje i promociju čipkarstva ispunjavajući ciljeve UNESCO-ve konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine čije je Hrvatska potpisnik.“

Festival primjerom pokazuje da smo prepoznali jedinstvenost i umjetničku značaj, ali i gospodarsku vrijednost čipke koja, osim što nosi tradicijski kod ovog kraja, ima bitan ekonomski i socijalni element, prehranjivala je obitelji i generacije, spaja ljude, krajeve i kontinente. „Mala nit koja čini velika djela“, istaknula je izaslanica ministrice turizma i sporta Olivera Šarić.

Svečanost otvaranja održana je u festivalskom šatoru postavljenom u atriju pavlinskog samostana. „Lepoglavska čipka jedan je od brendova Varaždinske županije i obogaćuje njenu turističku ponudu“, poručio je predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Festivalom možete virtualno prošetati ovdje: https://festival-cipke.com/, a svi koji se nađu u Lepoglavi mogu ga razgledati i uživo svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Nives Polovina Barun

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*