Međimurje Press
VijestiZanimljivosti

“Gorički Pajdaši TRSEKI” iz Selnice!

Nakon više od 20 godina druženja po bregima Gornjeg Međimurja „Selnički Pajdaši“, od kojih nekih više nema, odlučili su iza sebe ostaviti hvale vrijedan trag, a ne samo da se svake nedjelje sastaju po vikendicama.

KOD GOSPODINA MEZGE NA BREGU U SELNIŠČAKU UVIJEK SU
DOBRODOŠLI MNOGI PRIJATELJI MALO ZA PREZALOGAJITI I OKUŠATI DOBRU
DOMAĆU KAPLJICU

Tako je prošle godine 2021 započeo i službeni proces formiranja udruge „GORIČKI PAJDAŠI TRSEKI“ vlasnika i ljubitelja domaćih sorti vina, malih proizvođača, kako se ne bi zatrle neke starinske autohtone sorte grožđa te proizvodi od danas rijetko sačuvanih voćaka koje nikad nisu tretirane sredstvima za zaštitu. Takve sorte u današnje vrijeme tražene su kao prirodni i zdravi ekološki proizvod u izumiranju.

BEZ PJESME NE BI BILO VEĆ PREPOZNATLJIVE DOBRE FEŠTE
KAO I OVOG PUTA

Kako nam je rekao g. Ivan Mezga poznati dugogodišnji poduzetnik i osnivač iz Selnice GORIČKIH PAJDAŠA TRSEKI, ove godine okupili su se po drugi puta sa namjerom zaštite tih autohtonih domaćih sorti vina po uzoru na slovenske susjede, koji su takve sorte već zaštitili. Riječ je o sortama kao što su ŠMARNICA, DELOVARET, KLINTON, JULKA, ULITAN, IZABELA, pa i DIVLJA FRANKOVKA te neke druge.

PREPOZNATLJIVI TROJAC: PAJDAŠI MARJAN KRAJAČIĆ, DOMAĆIN IVAN
MEZGA i IVAN VURUŠIĆ

„Budući da sam i ja član udruge ove godine sam u Sloveniji sa nekoliko svojih prijatelja GORIČKIH PAJDAŠA sudjelovao na festivalu i ocjenjivanju tih sorti vina, od kojih su neke dobile i visoke ocjene, zlatne i srebrne plakete. Već duže vrijeme imamo i svoju zaštitnu pjesmu „PAJDAŠI“ kao himnu, koju sam napisao i otpjevao te poklonio našoj udruzi, a bez koje ne prođe gotovo ni jedno okupljanje. Već ove godine želim da počnemo sa kulturno zabavnom manifestacijom festivalom vina i voćnih proizvoda autohtonih sorti koji bi se
trebao održati negdje za Martinje , a datum ćemo još dogovoriti, kao i pripremu pravilnika i Statuta udruge za koji je zadužen privremeni tajnik Alan Resman iz Čakovca, rodom iz Štrigove. Već 2023. godine, tako bi i mi mogli organizirati ocjenjivanje vina domaćih poznatih sorti svih zainteresiranih članova i sudionika. Time bi se naša ideja i trud zaštitila i nastavila tradicija druženja po našem prelijepom Gornjem Međimurskom kraju za buduće naraštaje, a podršku smo dobili i od Župana Matije Posavca“ ispričao nam je Ivan Mezga.

Naslovna fotografija: GORIČI PAJDAŠI TRSEK KOD SELNIČKE KLETI STARE 119 GODINE
GRAĐENE OD NABIJENE ZEMLJE I SLAME, TE STARINSKE KRUŠKE TEPKE I
ZIMIKE STARIJE OD 200 GODINA

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja