Međimurje Press
Zanimljivosti

Kako su se Nepalci snašli u Međimurju?

Na terenu bivšeg GRAĐEVINSKOG KOMBINATA MEĐIMURJE, koji je u vlasništvu novih vlasnika, najveća je koncentracija radne snage s dalekog istoka, zemalja Indije, Filipina i Nepala.

 

Nepalci su se većinom skrasili u međimurskoj mesnoj industriji VAJDA iz Čakovca a najviše njih smješteno u hostelu KONAK KOD IVORA, čakovečkog trgovačkog društva GEA 90, prostoru nekadašnjeg Društvenog standarda GK Međimurje.

Osam mjeseci je trebalo da svakodnevnim upornim radom domaćin nauči goste načinu života u Hrvatskoj. Najveći uspjeh je to što su ih naučili pravilno zbrinjavati otpad i sekundarne sirovine. To je temelj  i higijene i pravilnog zdravog životnog okruženja. Treba istaći Mesnu industriju  VAJDA čije rukovodstvo odlično surađuje sa hostelom KONAK KOD IVORA  te zajednički rješavaju probleme ako do njih dođe.

Nepalcima je trebalo nametnuti svoj ritam rada, ali ih naučiti da koliko toliko pospremaju za sobom i da redovno peru svoju odjeću. U suradnji sa BIOISTITUTOM ČAKOVEC redovno jedanput mjesečno rade dezinfekciju svih prostora tako da smanjuju mogućnost bolesti i problema u higijeni zajedničkog života. Drži se nivo svakodnevnim čišćenjem svih prostorija, te redovnom izmjenom posteljine na krevetima. Bilo je teško učiti ih jer to je narod koji je naučen na drugi način života.

Foto: Ivo Vurušić

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja