Međimurje Press
Zanimljivosti

Koliko su Hrvati zabavan narod?

 Najmlađa i najstarija dobna skupina ispitanika sklonije su nas Hrvate smatrati zabavnim narodom, a sebe „dušom zabave“, posebice u Središnjoj Hrvatskoj – rezultati su istraživanja kojeg je provela Fanta u sklopu svoje nove kampanje u kojoj je u glavnom fokusu zabava

Povodom predstavljanja nove kampanje In the name of play, koja potiče na život pun zabavnih trenutaka, Fanta je u suradnji s agencijom SmartUp provela istraživanje1 Koliko su Hrvati zabavan narod? Rezultati pokazuju – zabavni smo, često se smijemo i glupiramo se kod kuće s partnerom ili obitelji.

Prema istraživanju, 76% ispitanika u svojoj okolini ima osobu čiji je smijeh zabavniji od njezinih fora, a taj talent posebno je istančan u Zagrebu, Središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji. U Slavoniji, zabavniji smijeh od same fore čuje 65% ispitanika, a isti je postotak u Istri, Primorju i Lici. Smijeh je svojevrsna terapija za 81% ljudi, dok više od polovice ispitanika Hrvate smatra zabavnim narodom. Tako se 86% ispitanika smije svaki dan, dok 63% ispitanika svakodnevno nasmijava druge. Vic-maheri čine 39% ispitanika, i to pretežito u dobi iznad 50 godina, dok 38% ispitanika, posebice mlađe dobne skupine (18-29), svakodnevnu zabavu pronalazi u plesu.

Fanta novom kampanjom želi dodatno potaknuti mlade na zabavu, ugodna druženja i razvijanje prijateljstva na kreativne načine

Da ludosti ne nedostaje u Hrvatskoj, dokazuju i rezultati ovog istraživanja koji su pokazali da više od polovice ispitanika svoj pjevački talent još uvijek čuva pod tušem, posebice Dalmatinci. S druge strane, 31% ispitanika ne može dovršiti pričanje vica jer „umire od smijeha“. Čak 31% ispitanika svakodnevno plače od smijeha, dok velikih 63% svakodnevno zbijaju šale s društvom ili nasmijavaju svoje prijatelje.

Žene se u prosjeku smiju nešto više od muškaraca, puno češće i plaču od smijeha, a po pitanju zbijanja šale i glasnog smijanja s društvom muškarci i žene su posve jednaki – značajnih 65% svakodnevno se zabavlja na ovakav način. Čitanje knjiga i igranje s djecom svakoga dana je zabavna zanimacija tek trećine ispitanika, dok kućanski poslovi, koji se unatoč tome što ispitanicima nisu zabavni, nalaze na čak 70% dnevnih to do lista.

Karlo Pavlić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja