Međimurje Press
Zanimljivosti

Ne propustite noćas “Suze sv. Lovre”!

NOĆAS NE PROPUSTITE

Pun mjesec svojim sjajem mogao bi ometati vidljivost sitnijih meteora, ali meteorski roj nije nešto što se propušta! Ove godine, kako javlja Hrvatski astronomski savez, maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore – kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Za one koji ne znaju Suze svetog Lovre, kako se kolokvijalno nazivaju Perzeidi, su male sitne čestice koje je davno za sobom posijao komet Swift – Tuttle koji postoji i dan danas, no treba mu 133 godine da jednom obiđe Sunce, a dok se kreće, “sije” okolo čestice.

Kada Zemlja prođe kroz to područje čestica, mi nailazimo upravo na te meteore koji se još nazivaju i nebeskim krijesnicama. Mi vidimo taj usijani trag, plazmu, a ponekad možemo vidjeti i dim koji ostaje za njima ako je riječ o malo krupnijim česticama. One izgaraju na visinama od 50-100 kilometara što se inače može pratiti i radarom

Jedan savjet, očima treba desetak minuta da se priviknu na mrak pa se ne preporuča gledati kroz mobitel jer su oči i na taj način izložene svjetlosti.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja