Međimurje Press
Svijet Zanimljivosti

Osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno

Dječji vrtić Vesela loptica

Današnji je dan (10. siječanj) u svijetu posebno radostan jer se obilježava Svjetski dan smijeha. Prilika je to da se ljude potakne na smijanje i stvaranje pozitivnih emocija koje su nam svima prijeko potrebne. Upravo su mališani DV Vesela loptica iz Prelogu, u društvo svojih odgojiteljica, iskoristili današnji dan za posebnu radost i veselje, a svojim su smijehom uveseljavali sve djelatnike vrtića. Osmislili su pregršt zanimljivih igrica te edukativnih plakata kako bi i nas starije ponešto naučili o dobrobitima svakodnevnog smijanja.

Smijanje je univerzalno sredstvo ljudske komunikacije koju svatko razumije, ono nam pomaže u socijalnoj interakciji te podrazumijeva otvoreni stav prema sebi samima i drugima. Smijanje donosi i brojne zdravstvene benefite, smanjuje količinu stresa, briga i depresije, jača imunitet te povećava razinu endorfina (hormona sreće). Uslijed jakog smijanja više od 300 mišića lica, trbuha, dijafragme, leđa, nogu i ruku se aktivira, očne zjenice se šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Par minuta smijanja na ljudsko tijelo djeluje isto kao i 15 minuta vožnje biciklom.

Svjetski dan smijeha utemeljio je Indijac Madan Kataira u želji da potakne sve ljude na svijetu da se što češće smiju. Zabrinjavajuća su istraživanja koja pokazuju kako se u odrasloj dobi nasmijemo tek 17 puta dnevno, dok kao djeca to činimo i do 300 puta dnevno. Također, ljudi su se nekada u prosjeku smijali 18 minuta dnevno, a danas je smijanje svedeno na svega 6 minuta.

Dan bez smijeh je propao dan!“, istaknuo je davnih dana Charlie Chaplin. Imajući na umu njegove riječi, veselite se malim stvarima, nasmijte se iz srca i razvijajte pozitivan pristup prema životu.

Benjamin Bauer

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja