medjimurjepress@gmail.com

Osnovan Centar za istraživanje Međimurja

Dana 11. siječnja 2020. godine održana je osnivačka skupština Centra za istraživanje Međimurja u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ Mursko Središće.

Kako u Međimurju ne postoji znanstveno – istraživačka institucija koja bi se bavila znanstvenim istraživanjima prošlosti (a po potrebi i sadašnjosti) Međimurja u skladu sa suvremenim istraživačkim pristupima, javila se potreba za osnivanjem udruge koja bi okupila sve istraživače i entuzijaste različitih struka s područja Međimurja. Od povjesničara, preko etnologa, povjesničara umjetnosti, jezikoslovaca, pa do stručnjaka za zaštitu okoliša, stručnjaka za energetiku i djelatnika iz područja razvoje visoke tehnologije, ekonomista i vodećih ljudi raznih međimurskih udruga i ustanova.

Inicijatori osnivanja same udruge su etnologinja Janja Kovač i povjesničar Zoran Turk, koji su i organizirali i otvorili ovu osnivačku skupštinu. Centar za istraživanje Međimurja bavit će se multidisciplinarnim istraživanjem Međimurja, organizacijom međunarodnih znanstvenih skupova, provedbom velikih istraživačkih projekata, organizacijom stručnih i popularnih predavanja, izdavanjem zbornika i brojnim drugim aktivnostima. 

Poticat će se suradnja sa znanstvenicima okolnih zemalja, ponajviše Slovenije i Mađarske, pošto upravo s tim susjednim zemljama Međimurje dijeli povijest. Sjedište udruge je „Centar za kulturu Rudar“ u Murskom Središću, a udruga će djelovati po svim međimurskim naseljima i otvorena je za suradnju sa svim javnim i privatnim organizacijama.

Za predsjednika udruge izabran je Zoran Turk, za zamjenicu predsjednika povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc, dok je tajnik povjesničar Ivan Vuk. U upravni odbor izabrani su Mirna Ladašić, Janja Kovač, Anđelko Vlašić, Iva Kožnjak i Andreja Talan Gombar. Na prvom sastanku predloženi su okvirni planovi za 2020. godinu i naglašena je želja da svi članovi podjednako doprinose svojim idejama i radom.

(CIM)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*