Međimurje Press
Zanimljivosti

Pedeset godina zajedničkog života!

Svetom misom zahvalnicom u crkvi sv. Jakoba u Prelogu te prigodnim druženjem u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca, pedeset godina zajedničkog života obilježili su parovi vjenčani u Prelogu, daleke 1971. godine.

U crkvi u Prelogu okupilo se trinaest parova vjenčanih te, sada već daleke, 1971. godine. Tople riječi čestitke uputili su im župnik Antun Hoblaj te gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

„U prilikama vjenčanja i ovakvih slavlja često se citira i pjeva Hvalospjev ljubavi. Sveti Pavao u poslanici piše: »Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se, nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo… A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav.« Dakle, prve značajka ljubavi koje se ističu su velikodušnost i dobrostivost. Bez njih ljubav prema drugomu ne može biti potpuna. Naglašavajući da je ljubav strpljiva, u službi drugima, da ljubav nije ljubomorna ni nepristojna, da nije razdražljiva i ne pravda se, da oprašta, raduje se s drugima i sve podnosi, sveti nam Pavao otvara put shvaćanja i razumijevanja ljubavi i što zapravo znači ljubiti. Hvalospjev ljubavi nerijetko se pjeva na vjenčanjima, no valja naglasiti da se hvalospjev temelji na zajednici – zajedničkom načinu života, kako supružnika tako i života s Bogom.

Kada ljubav zauzme primarno mjesto, svaka zajednica može napredovati, rasti i obnavljati se. U takvoj zajednici nema mjesta za sukobe, ljubomoru ili zavist“. Vodeći se tim biblijskim savjetima i brak i ljubav, okupljenih u subotu 6. studenoga, u crkvi u Prelogu, potrajala je toliko dugo.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja