Međimurje Press
Zanimljivosti

Projekt “U potrazi za izgubljenim zvukom” donosi tračak nostalgije

Da je zvuk mehanički val u rasponu u kojem ga čuje ljudsko uho znamo po definiciji, no koji nam zvukovi nedostaju i jesmo li uopće registrirali njihov izostanak?

Mirna Gott istražuje upravo te zvukove – one koji su nekoć bili dio naše svakodnevice, a danas su nestali ili ih se čuje samo na određenim mikro lokacijama grada Zagreba. U suradnji s multimedijalnim umjetnikom Bojanom Gagićem, kreirala je virtualni vremeplov u zvukovni svijet nekog prošlog vremena, a sve možete provjeriti na adresi izgubljenizvuk.eu.

Promjene u vrstama zvukova koji čine zvučnu sliku grada, bile one rezultat promjena u načinu života i socijalnim interakcijama, obilnog korištenja elektroničkih naprava te dostupnosti svega potrebnog za život, u vrijeme fizičke izolacije uzrokovane pandemijom Gott osvještava te započinje bilježiti priče i sjećanja na zvukove iz djetinjstva.

U sklopu projekta, odabrani su zvukovi dobili osobne priče, kontekst jedne svakodnevice te publiku sele u intimni prostor u kojem se autorica s publikom povezuje na emotivnoj razini. Cilj projekta je sačuvati neke od upečatljivih zvukova grada Zagreba i udahnuti im novi život.

Mirna Gott
Foto: Matej Grgić
„Zvukove koji nas okružuju i čine našu zvučnu svakodnevicu usvojili smo te ih rijetko primjećujemo izolirano. Međutim, upravo su zvukovi odgovorni za kreiranje neopipljive atmosfere koja u nama djeluje kao okidač emocija – od jeze i straha do nježnosti, empatije, sigurnosti pa se u tu svrhu manje ili više suptilno koriste u filmskoj i raznim drugim industrijama. Još od davnina ljudi su zvukove proizvodili kako bi komunicirali govor, upozorenje, ushit, stvarali glazbu, dok drugi zvukovi imaju svoj izvor u prirodi (glasanje životinja, šum rijeke, morskih valova itd.) ili su rezultat čovjekovog djelovanja (škripanje tramvaja u zavoju, zvuk ventilacije klima uređaja javne garaže). Uslijed promjena koje su tijekom vremena neizbježne, a koje prihvaćamo bez razmišljanja te eventualno propitujemo s vremenskim odmakom, neki zvukovi nestaju iz gradske svakodnevice i zauvijek sele u naša sjećanja. Neke zaboravljamo, dok ih ne čujemo, sasvim neočekivano u nekom starom filmu.“ – doznajemo od autorice projekta i tekstova, Mirne Gott.

Projekt „U potrazi za izgubljenim zvukom“ sufinanciran je od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a provodi ga Zaviri u priču, udruga za kulturu i umjetnost.

Mirna Gott zapisuje misli, kratke priče i poeziju, a svoje tekstove oplemenjuje vizualnim i auditivnim komponentama kroz razne projekte. Tako njezina zbirka misli „Izlog u izradi“, u nacionalnoj godini čitanja, 2021., postaje izložba misli u suradnji s vizualnom umjetnicom Anom Mack, u sklopu autorskog projekta „Ljeto uz knjigu 2021.“ (Muzej općine Jelsa/Općinska knjižnica Jelsa). Iste godine Gott pokreće udrugu za kulturu i umjetnost, Zaviri u priču, koja izdaje slikovnicu za lakše čitanje Čarapna pustolovina (Gott/Kraljević).

Zaviri u priču, udruga za kulturu i umjetnost mlada je neprofitna organizacija čiji su članovi osobe kreativnog duha s dugogodišnjim iskustvom u osmišljavanju, organizaciji i provedbi kulturnih događanja, u potrazi za vlastitom platformom koja će im omogućiti realizaciju kulturnih i umjetničkih zamisli. Slikovnica „Čarapna pustolovina“ (Gott/Kraljević), prilagođena je za lakše čitanje, namijenjena svoj djeci – bez obzira na postojanje ili nepostojanje poteškoća u čitanju. izlazi 2021. godine.

Osim umjetničkih projekata, udruga Zaviri u priču se također angažira na području kulture življenja te u mikro-socijalnom kontekstu djeluje putem akcija koje ciljano potiču povezivanje žena u njihovim neposrednom okruženjima, u svrhu djelovanja protiv otuđenosti i osamljenosti žena te djece uslijed sve veće izolacije radi modernog načina života, kao i izolacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19.

Đurđica Sarjanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja