Međimurje Press
Showtime

Zlatna formula hrvatskog jezika, ča-kaj-što!

U jeku pandemije mnogi pokušavaju iznjedriti nešto dobro i pozitivno. Naše zlatne Pučpuljike pronašle su najbolji način kako ostati u pozitivnom i vedrom duhu. Uz pridržavanje svih propisanih mjera, cijeli vikend provele su u onome što ih čini prepoznatljivima i u čemu su u više navrata dokazale da su izvrsne, a to je pjevanje.

Zahvaljujući Međimurskoj županiji, u dvorani zgrade Scheier, u dvodnevnom stručnom usavršavanju koje je provodio Bojan Pogrmilović, poznati hrvatski dirigent, vokalni pedagog i solo pjevač, članice Ženskog vokalnog sastava Pučpuljike unaprijedile su kvalitetu zborskog i folklornog pjevanja, nastavile razvijati i učiti nove pjevačke tehnike te usavršile pjevačku kvalitetu kako bi i dalje predano mogle raditi na promicanju glazbe i pjevanja uopće te nastaviti nizati uspjehe i podizati ljestvice na državnom i međunarodnom nivou.
U tom duhu izniknuo je i novi projekt suradnje triju ženskih vokalnih sastava: Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”, Ženskog zbora “Sklad” iz Bakra i Vokalnog ansambla “Contesse” iz Suhopolja, pod nazivom Triptih Feminea. Osnovna ideja projekta je prezentiranje ljepote ženskog višeglasnog pjevanja koje će tri ansambla predstaviti u različitim manirima: klasičnom, modernom i tradicionalnom, i to kroz tri koncertna nastupa zborova u sve tri destinacije: Čakovcu, Bakru i Suhopolju od svibnja do rujna 2022. godine.

Sva tri kulturno umjetnička amaterska društva, osim ljubavi prema glazbi gaje i ljubav prema svojoj zajednici i zavičaju kojeg kroz koncertna gostovanja prezentiraju. Tako će svaki zbor u sklopu organizacije koncerta u svojem gradu osigurati obilazak i upoznavanje lokalnih znamenitosti, te omogućiti dijalog gostujućih zborova s aktivnim sudionicima u društvenom životu: udrugama, pojedincima i lokalnom samoupravom, koji će biti temelj održivosti i širenja opsega ovog projekta u narednim godinama.

Možemo istaknuti još neke horizontalne teme koje provlačimo kroz ovaj projekt kao što je sve veća zastupljenost žena u odnosu na muškarce u kulturnom amaterizmu – u vokalnim ansamblima i folklornim skupinama, pa se sada već može reći da su žene u Hrvatskoj nositeljice kulturnog amaterizma.

Zanimljivo će biti akcentirati poveznice i različitosti tri hrvatske regije, Primorja, Međimurja i Slavonije, s posebnim akcentom na tri narječja koja čine jezični identitet i uklapa se u “Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča-kaj-što” koje ujedinjuje Hrvatsku (jezično, identitetski, kulturološki i politički) , a koju je Ministarstvo kulture RH stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine..

Ono što mi možemo reći je da željno iščekujemo glazbenu rapsodiju koju će za nas pripremiti.

Lidija Posavec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja